Veel kritiek op plan voor levenseindekliniek

Met name kankerpatiënten, alzheimerpatiënten en psychiatrische patiënten hebben interesse voor de levenseindekliniek, zou blijken uit onderzoek van de NVVE.

Een kliniek waar mensen worden geholpen hun leven te beëindigen. Als het aan de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) ligt, komt die volgend jaar „in een rustige omgeving buiten de stad”. De opnametijd in de kliniek is drie dagen. Het plan leidt tot Kamervragen van het CDA en kritische reacties in de medische wereld.

NVVE-directeur Petra de Jong rekent op zo’n duizend verzoeken per jaar, vooral van kankerpatiënten wier euthanasieverzoek niet ingewilligd werd. „Verbazingwekkend”, vindt KWF kankerbestrijding. Volgens een woordvoerder weigeren artsen slechts in een fractie van alle euthanasieaanvragen medewerking te verlenen. „De diagnose is doorgaans kraakhelder. Voor kankerpatiënten is het geen issue.” (NRC)