Topman Renault vecht ontslag aan

De drie kaderleden die door Renault van spionage worden verdacht, hebben zelf een klacht ingediend tegen onbekenden wegens laster. Zij vechten hun ontslag aan en eisen op hun beurt een onderzoek naar hoe het interne onderzoek bij Renault werd gevoerd.

Begin dit jaar werden drie topmanagers, onder wie een lid van het directiecomité, geschorst op verdenking van spionage. Een interne commissie bij Renault kwam tot die conclusie, naar eigen zeggen na een anonieme tip per brief. Volgens Renault zouden de drie hebben meegewerkt aan het doorgeven van essentiële informatie over de ontwikkeling van een nieuwe accu voor elektrische wagens Het is een van de prioriteiten van de Franse autobouwer voor de komende jaren.

Welke informatie aan welke concurrent zou zijn doorgegeven, blijft onbekend. Renault diende vorige week bij een Parijse rechter een klacht in tegen het trio. De rechter moet nog steeds beslissen of er een onderzoek komt en een onderzoeksrechter wordt aangesteld.

De advocaat van het ontslagen kaderlid Matthieu Tenenbaum, Thibault de Montbrial, wil met de tegenklacht bereiken dat er een onderzoek komt naar de omstandigheden van het ontslag van zijn cliënt. Hij wil zo de informatie in handen krijgen waarop het ontslag is gebaseerd. „Als die informatie al bestaat”, zegt hij in een gesprek met Le Monde.

De Montbrial suggereert dat de Franse autobouwer zelf het slachtoffer is geworden van manipulatie, mogelijk door een concurrent. „In plaats van spionage te organiseren, kan je een bedrijf ook laten geloven dat het bespioneerd wordt. Dat is goedkoper en zorgt evengoed voor wantrouwen en desorganisatie binnen het bedrijf. Op dat moment is het doel al bereikt”, aldus De Montbrial. Hij zegt nog geen enkel bewijs te hebben gezien dat het ontslag van zijn cliënt Tenenbaum rechtvaardigt.

Tenenbaum, vicedirecteur van de afdeling elektrische wagens, zegt nog in Le Monde dat hij tijdens zijn ontslaggesprek op 11 januari talloze vragen stelde, maar geen antwoord kreeg. „De directie vond het voldoende om een brief voor te lezen en weigerde antwoord op elke vraag.”

Renault heeft nog niet gereageerd op de tegenklachten van de kaderleden.