Te weinig bluswater bij brand Moerdijk

De brandweer had onvoldoende aansluitpunten voor bluswater in de eerste uren na het uitbreken van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Dat hebben hulpverleners gezegd tijdens een bijeenkomst met het crisisteam in Breda.

Volgens burgemeester Van der Velden van Breda, leider van het team, „zijn er klachten over de beschikbaarheid van bluswater”. Van der Velden: „Was de infrastructuur voldoende ingericht om bij zo’n operatie effectief te werken? Is wat je nodig hebt bij het bestrijden voldoende aanwezig?”

Al vóór de brand, ruim twee weken geleden, lag er een plan van het nieuwe regionale brandweerkorps om de brandweer op het industrieterrein Moerdijk te versterken. De urgentie van dat plan, zegt Van der Velden, „is door deze ramp wel aangetoond”. Eind maart moet er een besluit over vallen.

Van der Velden vindt dat onderzoek moet uitwijzen of gemeente en brandweer voldoende zijn „toegerust” voor Moerdijk, het derde industriegebied van Nederland met veel chemische bedrijven. „Ik heb in het verleden meerdere malen gezegd: ben je voldoende toegerust voor een gebied, tussen Antwerpen en Rotterdam, dat het tweede petrochemische cluster van de wereld is, na Texas? Ik denk dat een inhaalslag gewenst is.” Ook moet worden bezien of de aan- en afvoerwegen op het haven- en industrieterrein optimaal zijn en of voldoende brandbestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. Van der Velden vraagt zich af of de veiligheidscultuur bij iedereen voldoende is ontwikkeld. „Dan heb ik het over de veiligheidscultuur in het bedrijf en bij andere instanties. Hoe doe je de vergunningverlening? Hoe doe je de handhaving?”

De risicokaart van Nederland: pagina 14

    • Arjen Schreuder