Suriname devalueert munt 17 pct

De Centrale Bank van Suriname heeft gisteren de Surinaamse dollar gedevalueerd met circa 17 procent. Waar een Amerikaanse dollar eerst 2,80 Surinaamse dollar kostte, is de koers nu 3,35. Dat meldden Surinaamse media gisteren.

Hiermee komt de officiële waarde van de munt dichterbij de straatwaarde. Volgens vicepresident Robert Ameerali is de maatregel nodig vanwege loonsverhogingen voor ambtenaren die zijn afgesproken onder de vorige president Venetiaan, aldus de Wereldomroep.

De Surinaamse overheid kampt al jaren met een begrotingstekort. Bij de viering van 35 jaar onafhankelijkheid eind vorig jaar moest de regering de bevolking en bedrijven vragen om donaties.

De geldontwaarding zal leiden tot prijsstijgingen. De brandstofprijzen zijn gisteren aanzienlijk verhoogd en omdat Suriname veel producten importeert, zullen ook die producten duurder worden. Verder verhoogt de Surinaamse regering de accijnzen op alcohol en tabak met 50 procent. De omzetbelasting stijgt met 2 procent.

Dagblad StarNieuws meldde dat het Surinaamse bedrijfsleven vreest dat de maatregelen zullen leiden tot een eis van salarisverhogingen. De voorzitter van werkgeversorganisatie Asfa, Rahid Doekhi, voorspelt in de krant dat de koopkracht omlaag zal gaan.

Suriname is verder gedaald in het rapport Doing Business 2011, een ranglijst van de Wereldbank van het ondernemingsklimaat in landen. Het Zuid-Amerikaanse land staat op de 161ste plaats in het klassement van 183 landen. Op het gebied van investeerdersbescherming scoren alleen Afghanistan en Laos slechter.