Spindoctor Britse premier Cameron stapt op om afluisterschandaal

FILE -- In this April 13, 2010 file photo, Andy Coulson, the ruling Conservative Party's Director of Communications speaks on the phone in London, England. Coulson quit as Downing Street communications chief Friday Jan. 21, 2011, saying the continuing row over phone-hacking when he was editor of the News of the World newspaper was distracting from his job. (AP Photo/Oli Scarff, pool, file) Andy Coulson, woordvoerder van premier David Cameron. (Foto AP)

Andy Coulson, de woordvoerder van de Britse premier David Cameron, heeft ontslag genomen als hoofd communicatie van Downing Street. Dat meldt de BBC.

Zijn stap volgt op de heropening van een gerechtelijk vooronderzoek naar misdragingen bij zijn vorige werkgever, de tabloid News of the World, waarvan hij hoofdredacteur was. Medewerkers van de krant zijn betrapt bij het aftappen van de mobiele telefoons van medewerkers van het koninklijk huis.

In een verklaring zegt Coulson dat de voortdurende media-aandacht voor wat zich in zijn vroegere werk heeft afgespeeld het moeilijk voor maakt om “de vereiste 110 procent te geven”.

“Ik blijf bij wat ik over deze zaken gezegd heb, maar als de woordvoerder een woordvoerder nodig heeft, is het tijd om op te stappen.”

Ook Labour lijdt tegenslag
Oppositieleider Ed Miliband van de Labour-partij heeft gisteren een eerste grote tegenslag te verwerken gekregen, nadat zijn financieel woordvoerder Alan Johnson na slechts drie maanden onverwacht zijn ontslag indiende. Het woordvoerderschap is, naast het partijleiderschap zelf, de belangrijkste functie in het zogeheten schaduwkabinet.

Labour-leider Miliband moest daarop Ed Balls, woordvoerder  Binnenlandse Zaken, aanstellen als  financieel woordvoerder. Hun relatie is moeizaam.

    • Bart Hinke