'Spelen als Bardem'

Sergio Hasselbaink (28) speelt in ‘Sonny Boy’ de rol van Waldemar Nods. Hij bekwaamde zich eerst in het danstheater en werkt nog in een schoenenwinkel.

Hoe omschrijf jij jezelf, en je werk?

„Ik ben een sportschoenverkopende acteur. Dit is mijn eerste echte hoofdrol. Daarvoor had ik rollen bij het danstheatergezelschap ISH en volgde ik een toneelopleiding.”

Pas je in een acteertraditie? Welke?

„ Ik word nu in een adem genoemd met jonge acteurs als Robert de Hoog en Martijn Lakemeier. Als acteur probeer ik me zoveel mogelijk in te leven. In Sonny Boy was ik een trotse man met veel doorzettingsvermogen. Ik herkende veel. Juist omdat het een waargebeurd verhaal is, vond ik dat ik mijn rol dat met zoveel mogelijk respect moest uitdragen.”

Wat vind je de mooiste film?

„No Country for Old Men met Javier Bardem. Het lijkt me fantastisch om zo’n berekenende moordenaar te mogen spelen. En Vicky Christina Barcelona met Bardem als playboy. Hij kan alle soorten rollen aan. Die kleuren zou ik ook graag laten zien.”

Wat zijn belangrijke lessen die je tot nu toe geleerd hebt?

„Ricky Koole, mijn tegenspeelster in Sonny Boy, heeft me met veel geholpen. Zoals je energie over de dag verdelen. En niet al rond het middaguur rond te stuiteren zodat je aan het einde van de dag gevloerd bent.

„Ricky legde inhoudelijk veel uit over scènes, maar kon ook goed duiden wie er allemaal achter de schermen werken aan zo’n grote productie. Ook heb ik AVN leren spreken, Algemeen Verzorgd Nederlands, en heb ik de etiquette van die tijd geleerd.”

Wat beschouw je als de belangrijkste gebeurtenis in je carrière?

„Mijn inschrijving bij de acteursopleiding van Hugo Metsers. Al halverwege het eerste jaar wist Hugo een auditie voor me. Voor Sonny Boy dus.”

Is dit je grote doorbraak?

„Deze hoofdrol was een droom. Heel veel mensen zien me nu. Binnenkort begin ik bij Toneelgroep Amsterdam aan het stuk In Ongenade van Coetzee. Uiteindelijk hoop ik echt als acteur mijn brood te verdienen.”

    • Amanda Kuyper