Skydiven met 'n Type A

Point Break (1991) Pers: Keanu Reeves, Patrick Swayze Dir: Kathryn Bigelow Ref: POI006BS Photo Credit: [ 20th Century Fox / The Kobal Collection / Foreman, Richard ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement
Point Break (1991) Pers: Keanu Reeves, Patrick Swayze Dir: Kathryn Bigelow Ref: POI006BS Photo Credit: [ 20th Century Fox / The Kobal Collection / Foreman, Richard ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement The Picture Desk

Point Break (Kathryn Bigelow, 1991)BBC 1, 0.30-2.25u.

Psychologen onderscheiden twee types persoonlijkheden. Type A is ambitieus, agressief en competitief. Type B is gemoedelijk, geduldig en relaxed. Nog korter samengevat kun je stellen dat het gaat om actieve versus passieve mensen. Types A worden wel omschreven als ‘stress junkies’.

De personages uit de films van Kathryn Bigelow zijn duidelijk gevallen van Type A. Vorig jaar won Bigelow zes Oscars (waaronder beste film en beste regisseur) voor The Hurt Locker, een film over de roekeloze bomexpert William die dient in Irak. Zijn baan gaat gepaard met heel veel stress. Zodra er weer een bom moet worden ontmanteld, schiet het adrenalinegehalte omhoog. Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, William gaat erop af, daarbij soms zelfs zijn collega’s in gevaar brengend. Hij raakt zo verslaafd aan de opwinding dat hij aan het eind van zijn tour of duty bijtekent, hoewel hij een gezin heeft met een jong kind.

Twintig jaar geleden maakte Bigelow ook al een film waarin het zoeken naar fysieke uitdagingen en de kick van het overwinnen van extreme omstandigheden een grote rol speelt. In Point Break gaat de jonge FBI-agent Johnny Utah (Keanu Reeves) undercover bij een stel surfers dat wordt verdacht van talrijke bankovervallen. Hij leert surfen, gaat parachutespringen, stelt zichzelf constant op de proef. Zodra hij zijn Type A-persoonlijkheid ontdekt, is het beest los.

Bigelow is zelf ook op haar best als ze opwindende actiescènes filmt, al haar films staan hierom bekend. De scène waarin Johnny voor het eerst gaat skydiven, is een hoogtepunt van Point Break, hoewel de spectaculaire surfscènes er ook niet om liegen. Het hart gaat er sneller van kloppen. Even ervaren we allemaal wat het is om een Type A-persoonlijkheid te zijn.

André Waardenburg

    • André Waardenburg