'Sketches' is een album dat bestaat uit rauwe schetsen

Cover van de CD Sketches van Theo Parrish

cd house

Theo Parrish: Sketches ****

De Amerikaanse dj en producer Theo Parrish is een nachtmerrie voor verzamelaars. Zijn nieuwe album Sketches werd vorig jaar zomer uitgebracht op drie handgeschilderde vinylplaten, in een belachelijk beperkte oplage van 150 stuks. Ze werden verspreid tijdens het Detroit Electronic Music Festival en vonden hun weg naar de Berlijnse platenwinkel Hardwax, waar ze binnen enkele uren waren uitverkocht, ondanks de prijs van 85 euro. Veel fans waren zwaar teleurgesteld.

Goed nieuws: er is nu ook een cd-versie van Sketches. Het album bestaat uit rauwe schetsen, die nog niet alle elementen van een liedje bevatten. Parrish wilde zichzelf opnieuw vertrouwd maken met oude productietechnieken en de tracks doen dan ook sterk denken aan zijn oude werk.

Het zijn lange, ongepolijste en compromisloze housejams, waarop hij één idee of thema zoveel mogelijk uitdiept. Op ‘Black Mist’ is dat een intens lage en smerige baslijn, die steeds van kleur verschiet. ‘Kites On Pluto’ heeft dan weer een futuristische jazzgroove met fluorescerende synthesizers. En op ‘Untitled’ – een swingende track waarop een jazzy piano en een funky trompet om voorrang vechten – jamt de jazz-funkpionier Larry Mizell een potje mee.

Zo balanceert Sketches tussen Parrish’ fascinatie voor futuristische jazz en zijn interesse in hedendaagse dansmuziek. Een prima plaat, waar wij gelukkig nu ook van kunnen genieten.

Toon Beemsterboer

28 januari: Strange Fruits presents: Theo Parrish, Westelijk Handelsterrein Rotterdam

    • Toon Beemsterboer