‘Russische politie ontvoert en martelt onschuldige moslims’

De Russische mensenrechtenorganisatie Memorial beschuldigt de Russische autoriteiten van het kidnappen en martelen van moslims in hun strijd tegen islamitisch extremisme, meldt Reuters.

Volgens Memorial zijnop zijn minst acht Russische burgers uit de Noordelijke Kaukasus ontvoerd door veiligheidsdiensten. Voorheen was het zeldzaam dat mensen opgepakt werden, vertelt Svetlana Gannushkina. Zij houdt zich bezig met migratierecht voor Memorial. De recente vermissingen hebben ervoor gezorgd dat de groep nu aan de bel trekt:

“Mensen worden op straat of bij metrostations meegenomen. Of het nu de politie is of een andere veiligheidsdienst, ze ontvoeren deze mensen in hun strijd tegen extremisme. Maar niemand maakt onderscheid tussen extremisten en radicale moslims en gewone moslims.”

Volgens de mensenrechtenorganisatie waren veel van de ontvoerde mensen op zoek naar werk in de Russische hoofdstad.

De beschuldiging van Memorial komt op een moment dat Moskou moeite heeft om etnisch geweld de kop in te drukken in het islamitische noorden van de Kaukasus. Sinds 2009 zijn in dit gebied duizenden mensen omgekomen, onder andere in Tsjetsjenië en Dagestan.

Ook in Moskou is het onrustig. Vorige maand leidde de dood van een Spartak Moskou-fan tot confrontaties tussen rechts-extremisten en voetbalhooligans met migranten uit de Kaukasus en Centraal-Azië. Hierbij werden honderden mensen gearresteerd.