Rintje Eigen naam schrijven

None

‘Vandaag gaan we kijken hoe goed jullie al kunnen schrijven,’ zegt Juf Wijskop.

‘Eerst gaan jullie alle letters in jullie schrift schrijven.’

Alle honden pakken hun schoonschrijfschrift en proberen zo mooi mogelijk het hele ABC in hun schrift te schrijven. Juf loopt langs alle tafeltjes en kijkt hoe het gaat.

Sommige honden kunnen het heel goed, maar anderen halen de letters door elkaar, of maken van een d een b. Of van een M een W. Er zijn ook honden die de Q zijn vergeten of het verschil niet weten tussen de IJ en de Y....

Als juf alle schriften bekeken, gaan ze een andere oefening doen. Iedereen mag om beurten naar voren komen en zijn naam op het bord schrijven. Juf heeft een stoel voor het bord gezet, zodat ook de kleine honden erbij kunnen.

Als Tobias aan de beurt is, blijft hij naar de grond kijken. Hij vind het eng om voor de klas te staan.

Rintje steekt zijn poot op. ‘Mag ik samen met Tobias?’vraagt hij. ‘Dan schrijf ik eerst mijn naam, en dan schrijft Tobias de zijne ernaast.’

‘Goed idee,’ zegt juf. ‘Komen jullie maar samen.’

Rintje springt op de stoel en pakt het krijtje. Heel voorzichtig schrijft hij eerst de hoofdletter R. Met een mooie krul. Dan schrijft hij de andere letters van zijn naam in kleine letters.

‘Prachtig,’ zegt juf. ‘Nu Tobias!’

Met het puntje van zijn tong uit zijn mond schrijft Tobias zijn naam. Het duurt een tijdje voor hij klaar is.

Zo, zegt hij en kijkt naar juf.

‘Bijna goed,’ zegt juf. ‘Je hebt één klein foutje gemaakt. Tobias is met één o en je hebt er twee geschreven.’

‘Ik dacht dat het met twee O’s moest,’ zegt Tobias.

Nee, zegt juf, ‘geloof me maar, met één O staat er echt Tobias!’

Als laatste is Henriette aan de beurt. Ze rent naar voren want zij vind het heerlijk om voor de klas te staan. Met haar poot veegt ze wat krullen uit haar gezicht. Ze gooit haar oren naar achteren en steekt haar neus in de lucht.

‘Is er ook een roze krijtje?’ vraagt ze.

Juf grabbelt in een doosje op haar bureau. Henriette pakt het roze krijtje en begint een grote hoofdletter H met veel krullen te schrijven.

Omdat er veel letters in haar naam zitten duurt het even, maar dan legt Henriette haar krijtje neer en trekt een trots gezicht.

Het is even stil en dan begint een hondje in de klas heel hard te lachen. ‘Je naam is verkeerd geschreven!’ zegt het hondje. ‘En toch klopt het wel want je maakt inderdaad heel veel lawaai!’

‘Je bent de letter N vergeten,’ zegt juf.

Ja! gilt een ander hondje nu. ‘Er staat Herriette!’

Nu moet de hele klas lachen. ‘Hé HERRIE-ette!’ roepen ze.

‘Het geeft niks,” zegt juf. ‘want je hebt ook de moeilijkste naam van de hele klas.’ Ze veegt met de bordenwisser een stukje van Henriettes naam weg en zet de n er tussen. ‘Zo is het goed,’ zegt juf. ‘Ik vind jullie allemaal heel knap en jullie hebben wel even pauze verdiend. Ga allemaal maar fijn buiten spelen!’

    • Sieb Posthuma