Psychiaters verdacht van hulp bij miljoenenfraude met uitkeringen

Vier mannen, onder wie twee psychiaters, zijn afgelopen dinsdagmiddag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij fraude met uitkeringen die in de tientallen miljoenen kan lopen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt.

De psychiaters zouden medewerking hebben verleend aan bepaalde medische beoordelingen waardoor mensen onterecht uitkeringen (WAO of WIA) of een persoonsgebonden budget (PGB) hebben gekregen. De twee andere mannen zouden een bemiddelende rol hebben gespeeld. De vier verdachten, in leeftijd variërend van 37 tot 57 jaar, worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij werden aangehouden tijdens een grootschalige actie op diverse plaatsen in het land, zo meldt het OM.

Het onderzoek naar de fraude startte ruim een jaar geleden en werd uitgevoerd door de recherche in Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Bij de actie dinsdagochtend waren 140 mensen betrokken, onder wie vier rechters-commissarissen en vijf officieren van justitie. Er werden zoekingen verricht op vijftien locaties. Bij de zoekingen zijn bij de bemiddelaars onder andere twee vuurwapens en meer dan 100.000 euro in beslag genomen.

De bij de uitkeringen betrokken instanties zijn door het OM op de hoogte gebracht.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA) laat aan de NOS weten zich zorgen te maken over de kwestie. Dergelijke fraude tast de wortels van het zorgbeleid aan, zegt ze, omdat er “kennelijk” artsen bij betrokken zijn.

    • Bart Hinke