Podiumkunsten

Hotel Savoy

Regisseur Johan Simons is sinds september intendant van de vooraanstaande Münchener Kammerspiele. Met de voorstelling Hotel Savoy (1924), een bewerking van het gelijknamige boek van Joseph Roth, maakt hij zijn eerste regie als intendant. In het hotel proberen mensen na de Eerste Wereldoorlog hun leven weer op orde te krijgen. Niet wetend dat in de nabije toekomst een Tweede Wereldoorlog hun leven opnieuw aan flarden zal schieten. De voorstelling wordt gespeeld met voortreffelijke acteurs van de Kammerspiele en met Pierre Bokma en Katja Herbers als gastspelers.

Inl: Hotel Savoy, 21, 22 jan Stadsschouwburg, Amsterdam. Op 22 jan 16u is er ook een documentaire over Simons. Inl www.ssba.nl

Noord

Theatergroep Monk maakt een serie over tegencultuur onder de titel Soybomb. Eerder was een toneelbewerking te zien van Post Office van Charles Bukowski. Nu zijn schrijvers en spelers geïnspireerd door de roman Noord van Louis Ferdinand Céline. In een grimmige sfeer van liefde en onderhuidse haat vechten twee oud-geliefden hun pijn om het afscheid uit. Er zijn nieuwe minnaars. Eva Duijvestein is schitterend als de vrouw die zichzelf volmaakt vindt. Dik Boutkan als oud SS’er die zijn oorlogsverleden verheerlijkt, is vol ingehouden agressie. Een boeiende, rauwe voorstelling.

Inl: www.soybomb.nl

When the wind blows

Regisseur Aus Greidanus jr maakt voor Toneelgroep De Appel een realistisch uitgevoerde voorstelling van het stripverhaal door de Britse illustrator Raymond Briggs uit 1982. Een bejaard echtpaar probeert zich in veiligheid te brengen voor een eventuele atoombom. Prachtig integer en zuiver spel van Hugo Maerten en Isabella Chapel. Dankzij het realisme in spel en decor komt de dreiging uit de Koude Oorlog onheilspellend dichtbij. Mooi verbeelde angst voor het onuitsprekelijke.

Inl: www.toneelgroepdeappel.nl

Polderman tuigt af

In onze hedendaagse wereld mag er niets misgaan en moeten alle calamiteiten voorkomen worden. Preventie is het toverwoord. Cabaretière Katinka Polderman deelt in haar nieuwste voorstelling felgekleurde calamiteitenhesjes uit en bespreekt met het publiek alle denkbare voorzorgen. In haar liedjes is zij sterker dan in de sketches. De liedjes blinken uit door gave formuleringen en onverwachte wendingen. Haar stemgeluid is lieflijk en ze tokkelt sierlijk op de gitaar.

Inl: www.harrykies.nl

Blasted

Blasted: extreem, buitengewoon of blut betekent dat. Maar het zelfstandig naamwoord blast, ofwel springlading, vloek en wild feest, zit ook in dit Engels-Amerikaanse slang-woord. De Britse toneelschrijfster Sarah Kane (1971-1999) koos voor haar debuut uit 1995 niet voor niets deze titel. Regisseur Thibaud Delpeut zoekt in het harde stuk naar de tegenkleuren van tederheid en compassie. Peter Blok en Eline ten Camp spelen in deze nachtmerrie een ontroerend liefdespaar.

www.toneelschuurproducties.nl

Monkey Sandwich

Al jaren verwerkt de Vlaamse choreograaf Wim Vandekeybus film in zijn voorstellingen, maar zo dominant als in Monkey Sandwich was het projectiescherm niet eerder. Het knappe van Monkey Sandwich is dat de choreograaf beelden uit de film laat echoën op het toneel. Een prachtige movieperformance.

Inl: ultimavez.com

Aglaya Koika

Dans en theatervoorstelling op 23 januari van 11-12u door Aglaya Koika, met de expositie Het onbekende Rusland als inspiratiebron. In dit speciaal gemaakte theater komen de schilderijen tot leven met dans en theater.

Inl www.groningermuseum.nl