Pakje sigaretten 40 tot 50 cent duurder

Een pakje sigaretten wordt met ingang van 1 maart 40 tot 50 cent duurder. Dat maakte marktleider Philip Morris – producent van Marlboro en Chesterfield – gisteren bekend.

De prijs van een pakje met 19 sigaretten wordt verhoogd van 4,80 euro naar 5,20 euro. 27 cent van de stijging wordt volgens een woordvoerder van Philip Morris veroorzaakt door een verhoging van de belastingen. De resterende 13 cent is een gevolg van de prijsstijging van tabak en „commerciële motieven”.

Op Prinsjesdag maakte het demissionaire kabinet bekend dat de accijns op sigaretten omhoog zou gaan. Het kabinet-Rutte wil met de accijnsverhoging 200 miljoen euro binnenhalen.

Een woordvoerder van de brancheorganisatie NSO is bang dat de prijsverhoging zal leiden tot „accijnstoerisme”, mensen die hun sigaretten in België en Duitsland gaan kopen omdat ze daar goedkoper zijn.

Een pakje Gauloise (fabrikant: Imperial Tobacco) gaat net als Marlboro 5,20 euro kosten. De shag van Imperial Tobacco blijft gelijk in prijs, maar wordt weer 2,5 gram lichter. Een pakje Drumshag kost nu 5,50 euro voor 42,5 gram, vanaf 1 maart kost een pakje van 40 gram 5,50 euro.

Eind 2008 werd een pakje sigaretten ook in één klap 50 cent duurder. Dat leidde tot een verschuiving in het koopgedrag; verschillende fabrikanten hebben inmiddels ook goedkopere sigaretten op de markt gebracht.