Ooit befaamde drugshandelaar ‘Charles Z.’ overleden

In zijn cel in de gevangenis is drugshandelaar Charles Zwolsman overleden. Dat bericht de NOS. De doodsoorzaak is nog onduidelijk.

Zwolsman - ook bekend als Charles Z. - was in de jaren negentig een van de bekendste namen uit de drugswereld. De rechtszaak tegen hem in 1994-95 is omschreven als een “titanengevecht” en heeft bij zijn tegenstanders diepe sporen achtergelaten, zoals bij de ooit als crimefighter befaamde officier van justitie Jo Valente. In 1998 schreef NRC Handelsblad in een terugblik over Zwolsman en Valente:

De strijd werd steeds grimmiger. Tijdens de berechting van Charles Z. waarschuwde hoofdofficier Vrakking voor “Italiaanse toestanden”. Nederland maakte kennis met bedreigingen uit de onderwereld. Corruptie bleek wijdverbreid, politiemensen en officieren van justitie werden door de onderwereld afgeluisterd, er werd ingebroken en er was een dreiging met ontvoeringen van magistraten.
Het meest geplaagde slachtoffer werd de Amsterdamse officier van justitie J. Valente die Charles Z. vervolgde. Hij werd fysiek belaagd en zijn woning werd door de onderwereld doorzocht. “Ik ben ook de eerste officier van justitie geweest die nadrukkelijk door de pers is aangevallen via informatie die journalisten van criminelen kregen. Het OM was zo verrast door die aanval dat men mij onbeschermd aan mijn lot heeft overgelaten”, zegt Valente.
“In een optimistische bui probeer ik de campagne tegen mijn persoon maar als een compliment op te vatten. Toen ik met mijn onderzoek doeltreffend werd, ben ik buiten de rechtszaal om onderuit gehaald”, zegt Valente. Maar meestal wordt hij opnieuw kwaad. Dat hij twee jaar geleden via de tv werd afgeschilderd als onverantwoordelijk en mede daardoor uiteindelijk zich genoodzaakt zag het dynamische Amsterdamse parket te verruilen voor het kleinere OM van Middelburg, steekt. Hij woont riant in een villa op een kwartiertje van het parket, er spelen drie Vlaamse gaaien vrolijk in de tuin, maar toch. “De schade voor mij en mijn vrouw is gigantisch. Ik woon ineens in een boerengat. Een vriend van ons zei: je zit in een Ferrari maar je mag er alleen maar op het boerenerf mee rijden.”

Zwolsman zat nu weer een celstraf uit van drie jaar voor het in bezit hebben duizenden kilo’s hasj en een aantal vuurwapens. Zwolsman was ooit autocoureur en is 55 jaar geworden.

    • Hans van der Lugt