Onderwijscrisis biedt ook kansen

De door de bezuinigingen veroorzaakte crisis in het hoger onderwijs kan ook worden gebruikt om er sterker uit te komen. Ik zou een gedachtenverandering willen voorstellen: zie het Nederlandse onderwijssysteem als een keten, waarvan jongeren minstens vijftien jaar gebruikmaken. Vooral bij de overgang van middelbaar onderwijs naar hoger onderwijs kan een slag worden gemaakt. Instellingen, zoals universiteiten, moeten gaan selecteren aan de poort. De cijfers van het vwo, de motivatie en de verdere bezigheden van aankomende studenten zouden bepalend moeten zijn voor het verdienen van een ticket naar het hoger onderwijs. Een prikkel voor scholieren is zo gegarandeerd.

Op dit moment mis ik een dergelijke visie bij het kabinet.

Menno van der Kamp

Student TU Delft en oud-studentenraadslid TU Delft

    • Student Tu Delft
    • Menno van der Kamp
    • Oud-Studentenraadslid Tu Delft