Negentig mensen moeten missie Afghanistan gaan voorbereiden

File picture shows a German Bundeswehr armed forces soldier securing the area for a CH-53 helicopter carrying German Defence Minister Karl-Theodor zu Guttenberg after his visit to the camp in Kunduz, northern Afghanistan, December 13, 2010. German parliament Bundestag on January 12, 2011 is to debate Germany's military engagement in Afghanistan. Picture taken December 13, 2010. REUTERS/Fabrizio Bensch/File (AFGHANISTAN - Tags: MILITARY CONFLICT POLITICS)
File picture shows a German Bundeswehr armed forces soldier securing the area for a CH-53 helicopter carrying German Defence Minister Karl-Theodor zu Guttenberg after his visit to the camp in Kunduz, northern Afghanistan, December 13, 2010. German parliament Bundestag on January 12, 2011 is to debate Germany's military engagement in Afghanistan. Picture taken December 13, 2010. REUTERS/Fabrizio Bensch/File (AFGHANISTAN - Tags: MILITARY CONFLICT POLITICS) Duitse militair in het kamp bij Kunduz in Afghanistan (FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch)

Als het parlement instemt met de politiemissie in Afghanistan, dan moeten half maart al circa negentig Nederlanders naar Afghanistan om voorbereidingen te treffen. Dat blijkt uit antwoorden van de regering op vragen uit de Tweede Kamer over de nieuwe missie.

Van de negentig mensen zullen er zo’n zestig naar Kunduz moeten, de rest gaat dan naar het kamp in Mazar-e-Sharif. De Kamerfracties kregen vandaag een technische briefing over de voorgestelde politietrainingsmissie in Kunduz. In totaal wil het kabinet 545 mensen naar Afghanistan sturen.

Het is onduidelijk of er voldoende steun is in de Tweede Kamer. De steun van D66 en GroenLinks is essentieel voor een meerderheid voor de missie. Gedoogpartner PVV is namelijk niet van plan de missie te steunen.

De partijtop van GroenLinks voelt ook niets voor een nieuwe missie in Afghanistan. Een belangrijk bezwaar voor hen is dat ontwikkelingsgeld wordt gebruikt om de missie te financieren. Na de briefing liet GroenLinks-voorzitter Jolande Sap weten nog een hoop kritische vragen te hebben waar nog geen bevredigende antwoorden op waren gegeven.

GroenLinks wil harde garanties dat de missie niet militair van aard is, maar civiel. NRC-redacteur Mark Kranenburg zei afgelopen zaterdag al dat het kabinet GroenLinks tegemoet moet komen in hun eisen, willen zij steun hun krijgen voor de missie:

“Al hoeft de fractie niet te doen wat de partijraad zegt, ze geven nu wel hetzelfde signaal als wat de fractie ook al gaf: op deze manier doet GroenLinks niet mee. Ze willen zeker weten hoe de missie wordt gefinancierd, en dat het een zuivere trainingsmissie wordt en geen vechtmissie. Het kabinet zal nu echt met iets moeten komen dat GroenLinks gerust stemt, is de boodschap.”

Volgens Novum wilde D66-voorman Alexander Pechtold na afloop van de briefing niet zeggen of zijn vertrouwen in de missie is veranderd. Hij wil de hoorzitting op maandag en het Kamerdebat afwachten voordat zijn partij een knoop doorhakt.