Negen Kosovaren veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid

De Servische rechtbank voor oorlogsmisdaden in Belgrado heeft negen voormalige Albanees-Kosovaarse rebellen veroordeeld tot celstraffen van acht tot vijftien jaar voor misdaden tegen de menselijkheid, meldt AP. Zij zouden deze gepleegd hebben tijdens de nasleep van het conflict aan het eind van de vorige eeuw.

Zes van de veroordeelden werden twee jaar geleden gearresteerd in Servië. De andere drie rebellen zijn bij verstek veroordeeld.

De rechter acht de Kosovaren schuldig aan de moord op tachtig Servische Kosovaarse burgers en het kidnappen van nog eens 153 anderen rond de stad Gnjilane in 1999. Dit gebeurde nadat NAVO-bombardementen Servische troepen dwongen om zich terug te trekken uit Kosovo. De rebellen glipten het gebied in en vielen Servische burgers aan, staken huizen in brand en verkrachtten vrouwen in de stad. Er worden nog 35 burgers vermist.

Duizenden mensen stierven en honderdduizenden burgers moesten hun huizen ontvluchten tijdens de oorlog in Kosovo die van 1998 tot 1999 duurde. Hier vocht het Servische leger tegen etnische Ablanezen. Na 78 dagen van NAVO-bombardementen trokken de Servische troepen zich terug.

    • Hans Klis