Nederlander verdacht van moord op Britse

De Britse politie heeft gisteren een 32-jarige Nederlander gearresteerd die verdacht wordt van de moord op een Britse vrouw, in december vorig jaar. Het gaat om een architect die naast het slachtoffer woonde.

Het slachtoffer, de 25-jarige tuinarchitect Joanna Yeates, verdween in de nacht van 17 december. Ze had een pizza gekocht en was van de pub op weg naar huis. Op Kerstochtend werd haar gewurgde lichaam gevonden op een verlaten weg buiten Bristol.

De moord houdt het Verenigd Koninkrijk sindsdien bezig. Misdaadverslaggevers en cameraploegen rapporteren vrijwel dagelijks vanuit Bristol. Iedere stap die de politie zet, wordt nieuws.

De arrestatie van de Nederlander is vandaag dan ook voor bijna alle Britse kranten voorpaginanieuws. De man woonde in de flat naast Yeates. De twee appartementen in het Victoriaanse herenhuis zouden met een tussendeur met elkaar zijn verbonden. De arrestatie zou het gevolg zijn van een uitzending van Crimewatch, de Britse versie van Opsporing Verzocht. In dat programma riepen Yeates’ ouders elke „huis-tuin-en-keukendetective” met informatie of vermoedens over de dader zich te melden bij de politie. Die ontving bijna driehonderd tips.

De media reageerden vanochtend terughoudender dan gebruikelijk in deze zaak. Foto’s van de verdachte en zijn volledige naam – gebruikelijk in Groot-Brittannië – en details over zijn privéleven werden weliswaar gepubliceerd, maar de verslaggeving is feitelijk. De Nederlander krijgt nog het voordeel van de twijfel. Hij wordt overal omschreven als een „aardige en rustige” jongeman.

Dat was een maand geleden anders. Vlak voor Nieuwjaar werd Yeates’ 65-jarige huisbaas gearresteerd. Zijn excentrieke voorkomen maakte hem voor veel journalisten de ultieme dader. Zijn vreemde gedrag werd breed uitgemeten in de tabloids. De huisbaas kwam na een dag weer vrij.