Muziek

Klassiek

La voix humaine

Op zaterdag 22 januari gaan in de Enschedese Stadsschouwburg twee Franse eenakters over vrouwen en liefde in première. Mezzosopraan Maria Ewing zal ‘elle’ vertolken in de tragedie La voix humaine van Poulenc. De andere eenakter is de komedie L’heure espagnole van Ravel. Honderd jaar geleden, op 19 mei 1911, ging deze opera in première in Parijs. Inl www.reisopera.nl

Vioolconcert Simone Lamsma

Op zondag 30 januari om 20u speelt de 26-jarige Friese violiste Simone Lamsma het Vioolconcert van Tsjaikovski. Verder zal het Noord Nederlands Orkest muziek van Moessorgski & Schnitke ten gehore brengen. Op woensdag 26 januari begint om 12u het gratis lunchconcert.

De Harmonie Leeuwarden.

Pop

A-Trak

De Canadees A-Trak scoorde vorig jaar een wereldhit met ‘Barbra Streisand’, als de helft van Duck Sauce. Zelf is hij een veelgevraagd producer, remixer en dj. A-Trak mengt invloeden uit de elektro, rock en hiphop tot een gesmeerd dancemengsel.

Do 27 jan 01u, Paradiso, Amsterdam.

Charlie Dée

Na het maken van haar ‘echtscheidingsalbum’ is deze Nederlandse zangeres op tournee langs de theaters met Live, a Tribute to Joni Mitchell.

Vr 21 jan Sassenheim, wo 26 jan Hilversum, 28 jan Velp. Inl: charliedeemusic.com

Ebo Taylor

De Ghanese tovenaar op gitaar heeft het studioalbum ‘Love and Death’ uitgebracht en maakt een tournee door Europa. De voormalig bandleider en arrangeur speelt virtuoos highlife, jazz en afrobeat.

Vr 21 jan, Tropenmuseum, Amsterdam. Zo 22 jan, Rasa, Utrecht.

Brainbox

The 3rd Flood , zo luidt de titel van de nieuwe cd van Brainbox, de eerste sinds begin jaren zeventig. Brainbox, dat eind jaren zestig grote indruk maakte met een stijl die het midden houdt tussen blues, psychedelica en pop, geeft twee optredens.

Vr 21 jan Amstelveen, P60 / 22 jan Hellendoorn, De Lantaarn. Inl www.brainboxmusic.nl

Jazz

Francien van Tuinen

De grand old lady of jazz Rita Reys geldt nog altijd als voorbeeld voor nieuwe zangeressen. Een van haar volgelingen, Francien van Tuinen, brengt een ode aan Rita Reys met liedjes uit de jaren vijftig en zestig. Het concert is de cd-presentatie van Celebrating Rita Reys.

22 jan, 20u30 Bimhuis, Amsterdam.