Met je advocaat naar de talentenjacht

Deelnemers aan talentenjachten op televisie hopen op eeuwige roem. In werkelijkheid leveren ze zich met huid en haar over aan productiemaatschappijen.

„Mijn handen jeuken om met je aan de slag te gaan”, jubelt de jury van The Voice of Holland (RTL 4) al in september bij de eerste auditie van Ben Saunders. „Wij gaan zorgen dat je bekend wordt bij een groot publiek”, is de belofte.

Vanavond is de finale van de veelbekeken talentenjacht, met Ben Saunders als favoriet voor de eindzege. Morgen is de finale van Popstars (SBS), met daarin zijn broer, Dean Saunders.

Wat staat de deelnemers na de finale te wachten? Podiumervaring, bekendheid, een goeie start van hun loopbaan, zeggen de programmamakers. Een carrière die in de knop wordt gebroken, zegt kunst- en mediavakbond FNV Kiem.

Oorzaak: de deelnemerscontracten. Die zorgen ervoor dat meedoen aan een talentenjacht „geen opstap is, maar een belemmering”, aldus Caspar de Kiefte van FNV Kiem. De vakbond gaat de contracten onderzoeken en wil betere voorwaarden voor de kandidaten.

Een bekende dissident is soulzanger Boris, die in 2004 Idols won. Hij vond dat hij door zijn dwingende platencontract met de verkeerde muziek werd opgezadeld. Toen het contract was afgelopen, toonde hij zich bevrijd. Hij wilde niet langer met Idols worden geassocieerd.

Bij Popstars krijg je het deelnemerscontract thuisgestuurd als je bent toegelaten tot de theaterrondes. Bij Holland’s Got Talent teken je ter plekke. Operazanger Martin Hurkens (59), die het programma vorig jaar won: „Ik kreeg plots zo’n contract onder mijn neus geduwd. Of ik even snel wilde tekenen.” Hurkens had geen idee wat de juridische taal betekende: „Je probeert het drie, vier keer door te lezen, en dan geef je het op. Niemand legt iets uit, iedereen tekent.”

Sharon Kips, winnaar van X Factor in 2007 en deelnemer van Popstars dit seizoen: „Je begint net, bent een leek. Je weet niks en je wilt doorbreken. Dus teken je.” De producent van The Voice of Holland: „Op een deelnemersdag staan vijfhonderd kandidaten. Moet daar dan allemaal een jurist bij? Zie je het voor je?”

Dat deelnemers moeite hebben de contracten te begrijpen is geen wonder. Ze gelden zelfs voor juristen als moeilijk te doorgronden. Kips nam daarom een advocaat mee naar de opnames van Popstars. Ze wilde dit keer over de voorwaarden kunnen onderhandelen.

De contracten zijn geheim, maar deze krant wist de hand te leggen op contracten van 2010 en 2011 van The Voice of Holland, Popstars, X Factor en van Holland’s Got Talent (zie inzet). Bij twee staat op contractbreuk een dwangsom van duizenden euro’s. Over de inhoud mag niet worden gesproken, volgens een woordvoerder van RTL, omdat „een contract iets is tussen degenen die dit afsluiten”. In de kritiek van FNV Kiem zeggen de programma’s zich niet te herkennen.

De verschillende contracten komen op hetzelfde neer, zegt advocaat H.J. van der Tak: „Alle rechten die een artiest kán overdragen, worden er in overgedragen. Dat mag. Maar je kunt je afvragen hoe eerlijk het is.” De beginnende artiest houdt vrijwel geen rechten meer over.

In het contract krijgt de producent het recht om alle gemaakte opnames eindeloos vaak uit te zenden. En niet alleen beelden van de deelnemer, maar ook die met coaches, vrienden, familieleden. Die beelden en het geluid mogen worden bewerkt (verknipt, nagesynchroniseerd) en worden verkocht. Daarom kan een stem worden gebruikt in een Rexona-reclame, of een foto worden gebruikt voor een spel, een mok of een poster. Van der Tak: „Ook als overtuigd vegetariër kun je geen bezwaar meer maken wanneer je stem onder een Unoxworst-reclame komt.”

Daarnaast kan het contract een belangrijk deel van de loopbaan van een artiest bepalen. Mocht je talent hebben, dan kan de producent bepalen bij welke platenmaatschappij een single of album verschijnt. Bij X Factor gaan deelnemers akkoord met ‘marktconforme exclusieve afspraken’ over het album, maar wat die precies inhouden krijgen deelnemers pas te zien als ze de liveshows halen. Zoals bij Sharon Kips: „Tijdens de show werd met eventuele winnaars doorgenomen hoe je album eruit ging zien. De platenbaas en een manager zeiden: dit wordt je album. Een coveralbum, dat ver van me af stond. Met veel moeite heb ik wat liedjes een beetje aan kunnen passen.”

Bij The Voice of Holland staat de platenmaatschappij al in het contract vermeld: 8ball Music van Talpa Music en Sony BMG, krijgt de eerste optie op een single of album. Als ze dat zien zitten. Van der Tak: „De platenmaatschappij harkt op deze manier in één klap honderden deelnemers als potentiële artiesten binnen. Zonder dat ze verplicht zijn daar iets mee te doen, behalve bij de laatste vier.”

Die eerste optie heeft belangrijke consequenties. De platenmaatschappij heeft drie tot zes maanden na de laatste uitzending de exclusieve optie op het opnemen van een single of album van de artiest. En in die maanden kunnen ze net zo makkelijk besluiten niets te doen. Rechten zonder plichten. Een verliezende deelnemer mag dan maanden niets doen, terwijl de winnaar wordt gelanceerd.

Kim Stolker, verliezend finalist van Popstars vorig seizoen, stond na afloop nog een half jaar exclusief onder contract bij een door het programma uitgekozen agentschap. Haar huidige manager Eric Smit: „Kim stond stil. Ze kon niks tot het contract afgelopen was. Het draaide vooral om de winnaar, zij mocht soms als extraatje op komen draven. Als het contract afloopt moet je beginnen aan een inhaalslag. Je haalt het nooit meer in.”

Er zijn allerlei extra voorwaarden, waardoor bijvoorbeeld de optie van 8ball Music kan worden verlengd. „Voor je het weet heb je 8ball vijf jaar aan je broek hangen”, rekent Van der Tak voor. „Ook al eindig je op de zeshonderdste plaats.”

Waarom tekenen kandidaten dan? Omdat ze kans maken op een carrière, nemen ze het risico voor lief. Martin Hurkens: „Ze hebben wel gezorgd dat ik met mijn gezicht op tv kwam. Hoe was ik anders ooit aan een platendeal gekomen?”

Finale The Voice of Holland vanavond, RTL4, 20.30-22.30 en 23.05-23.35 uur.Finale Popstars morgen, SBS6, 20.00-21.30 en 22-22.30 uur.

    • Lineke Nieber
    • Stijn Bronzwaer