Lezingen & literatuur

Gedichtendag

De eeuwenoude fascinatie voor de nacht is het onderwerp van de Gedichtendag op 27 januari. Door heel Nederland en Vlaanderen zijn er poëzieactiviteiten en in Utrecht zelfs op het stadhuis. Vanaf 20u verwelkomen burgemeester en wethouders dichters in de trouwzaal, raadszaal en burgemeesterskamer. Remco Campert, schrijver van de Gedichtendagbundel en de Dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr, komen naar de Paradijskerk in Rotterdam . In de 19de-eeuwse wintertuin van Paleis Het Loo Apeldoorn brengen Pim te Bokkel en Arjen Duinker een poëtische kijk op de bijzondere plantencollectie van koning Willem II. Haarlemse dichters zullen hun gedichten zingen in café Het wapen van Bakenes en in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg treden vier Zeeuwse dichters op met hun voorstelling ‘Mannen van Papier’.

Inl www.gedichtendag.nl

Poëzie Marathon Enschede

In Literair Café Het Bolwerk in Enschede is op 23 januari 16u de feestelijke opening van de Poëziemarathon met stadsdichter Frank Wijering en junior stadsdichter Cyrine Beune Mahjoubi.

23 t/m 29 jan. www.poeziemarathonenschede.nl & www.cafehetbolwerk.nl

De Bosniërs komen

Op 22 en 23 januari biedt De Balie in Amsterdam onderdak aan activiteiten rondom het culturele en politieke leven in Bosnië-Herzegovina. In samenwerking met Nederlandse collega’s maken de Bosniërs een programma met modeshows, muziek, exposities, literaire interventies, debatten, films en lezingen. Hiermee geven ze hun visie op thema’s als identiteit en democratie. www.debalie.nl

De wereld ontdekken

Luc Panhuysen en Thomas Rosenboom komen 26 januari 20u naar het Historisch Café in Amsterdam voor een lezing over ‘De Wereld ontdekken in de 18de eeuw’. Over twee vergeten Nederlandse ontdekkingsreizigers: Robert Jacob Gordon (1743-1795), hij maakte ontdekkingsreizen door Zuid-Afrika, en Jacob Haafner (1754-1809), die zo’n twintig jaar in Zuid-Afrika, India en Sri Lanka woonde.

Inl www.historischcafe.nl

The Knight’s Move

Onder de naam ‘The Knight’s Move’ presenteert Stroom Den Haag een serie lezingen. De eerste spreker, op 25 januari 20u, is Iain Sinclair, de Engelse schrijver en filmmaker, poëet en profeet. Sinclair ontrafelt het (stedelijke) landschap via wandeltochten en stelt de materialistische maatschappij van het Thatcherism aan de kaak.

Inl www.stroom.nl

Engelse componisten

Op 25 januari 19u30 geeft muziekjournalist Paul Herruer een lezing over de Engelse componisten Edward Elgar (1857-1934) en Ralph Vaughan Williams (1872-1958) in de Oosterpoort Groningen . (Koor)muziek van Elgar en Vaughan Williams wordt 2 februari ook door Toonkunstkoor Bekker ten gehore gebracht.

Inl 050-3188651 www.kunstinzicht.org

Thorn Prikker

In Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam wordt 22 januari van 18-19u een kerkdienst gehouden geïnspireerd op de expositie over Johan Thorn Prikker.

Inl www.boijmans.nl

Cady Noland

Op 27 januari 19u30 is er in De Hallen Haarlem een avondprogramma over Cady Noland. Deze kunstenaar en haar werk worden toegelicht in een rondleiding door directeur Karel Schampers. Daarna zal Krist Gruijthuijsen een lezing houden waarin hij Nolands terugtrekking uit de kunstwereld in een bredere, kunsttheoretische context plaatst.

Res: reserveringen@dehallen.nl.