Leuke gozer

Hij is al 47 maar nog steeds zien we hem als een leuke gozer. Mario Been zelf doet daar met plezier aan mee, alles aan hem is leuke gozerachtig: zijn spraak, haardracht en woordkeuze, de manier waarop hij loopt en kijkt, zich kwetsbaar opstelt na het zoveelste verlies van Feyenoord. Hoogstwaarschijnlijk is Been een leuke gozer, alleen maakt hem dat niet meteen een, en dat zeg je dan met tegenzin, een goede trainer. Want als iets deze week door het land sluimert, is het wel dit: het besef dat de leuke gozer er mogelijk niet zoveel van kan. Althans niet bij Feyenoord. De woorden doen pijn, niemand wil ze horen of uitspreken, ze mogen hier niet staan, maar het moet nu toch maar even. Het is onvermijdelijk nu ook Mario Been na afloop van Ajax-Feyenoord de term ‘troosteloos’ gebruikte.

Vrijwel geen medium drukte het woord af, om Been te beschermen vermoedelijk. Toch was het geheel op zijn plaats: alles aan Feyenoord was troosteloos. Verschrikkelijk om te zien. Heracles, Vitesse, Excelsior en Willem II – die (nu nog?) lager staan – tonen meer bezieling en spelplezier dan het zootje ongeregeld dat niet eens probéérde te voetballen. De 2-0 had minstens 5-0 moeten zijn. Na afloop stelde een verslaggever de vraag hoe het kan dat de ene coach, Frank de Boer, een jong elftal in een handomdraai samenhangend kan laten spelen en dat de andere er na anderhalf jaar nog niet in slaagt. Been antwoordde op z’n leuke gozers: serieus, dus uiteraard niet met een sneer à la Van Gaal. Hij mist oudere spelers, zei hij, die de jonkies in zijn team aan de hand nemen. Prompt sloegen journalisten verlekkerd aan het rekenen, en ja hoor: Ajax bleek gemiddeld een jaar jonger. De Boer liet zich de vergelijking aanleunen. Hij maakte het in kleine kring nog wat erger door te wijzen op de negen zelf opgeleide Ajacieden die op het veld stonden.

Kortom, het beenbashen is begonnen. Moulijn dood, Beenhakker een vertrekkende, kennelijk mislukte directeur, de ex-topclub bijna in degradatienood en nu lijkt ook die leuke gozer van een Been een prutser te zijn. Het leed is nauwelijks te dragen. In het AD maakte Wim van Hanegem gehakt van Beens aanpak en op rijnmond.nl geeft 70 procent van de tweeduizend enquêtedeelnemers aan dat Been niet meer de juiste man is voor Feyenoord. En Been? Die kan zich zo’n vernietigende uitslag dus ‘heel goed’ voorstellen. Prima houding van een leuke gozer op weg naar de uitgang.

    • Auke Kok