Kort nieuws Economie

Premier Rutte: euro gebaat bij structurele aanpak Europese economie

Den Haag, 21 jan. De stabiliteit van de eurozone is gediend met een structurele aanpak door de EU-landen. Minister-president Mark Rutte verklaarde donderdag na afloop van een lunch met EU-president Herman van Rompuy dat „hervorming van sociale stelsels” nodig is.

EU-voorzitter Van Rompuy wees op het belang van de voorgenomen evaluatie in maart van de door landen in de eurozone genomen maatregelen. Ook onderhandelen de regeringsleiders nog altijd over maatregelen voor het opkopen van staatsobligaties van Europese landen die onder druk staan. (Novum)

Hoge Raad: Borssele niet verkopen

Den Haag, 21 jan. De kerncentrale Borssele komt voorlopig niet in private handen. De Hoge Raad heeft het oordeel van lagere rechters bevestigd dat Essent haar aandelenbelang in EPZ, de elektriciteitsmaatschappij die Borssele exploiteert, niet mag overdragen aan RWE. Pogingen van dit Duitse energieconcern, eigenaar van Essent, om een direct belang te krijgen in de kerncentrale Borssele zijn daarmee gestrand. De andere aandeelhouder in de kerncentrale, het Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft gelijk gekregen. (NRC)

Psychiaters verdacht van zorgfraude

Rotterdam, 21 Jan. De politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid hebben afgelopen dinsdag vier mannen gearresteerd op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb) voor zorg en uitkeringsfraude. Twee van hen zijn psychiaters, die medische beoordelingen zouden hebben gedaan waardoor veel mensen onterecht een uitkering of pgb ontvingen. Het Openbaar Ministerie zei vandaag dat de fraude in de tientallen miljoenen euro’s zou kunnen lopen. De politie deed op veertien plaatsen huiszoeking. Bij de verdachten werden vuurwapens en 100.000 euro gevonden. Het OM heeft beslag gelegd op woningen, sieraden en auto’s. (NRC)

Minder ontslagen bij Organon

Rotterdam, 21 jan. Farmaciebedrijf MSD, voorheen Organon, gaat honderden productiemedewerkers minder ontslaan dan vorig jaar was aangekondigd. Het aantal gedwongen ontslagen bij de productieafdeling in Oss kan met 400 worden verminderd tot 375. Dat heeft het farmaciebedrijf gisteren bekend gemaakt. Het aantal gedwongen ontslagen kan worden beperkt doordat het afgelopen jaar tijdelijke contracten niet zijn verlengd, het aantal uitzendkrachten is verminderd en vacatures ‘minimaal’ zijn ingevuld. Daarnaast is de productie gestegen. Over het gedwongen ontslag van de 375 medewerkers is een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad. (NRC)