Kort nieuws Buitenland

Marine van Z-Korea doodt acht piraten

Seoul, 21 jan. Zuid-Koreaanse commando’s hebben vanochtend acht piraten uit Somalië gedood tijdens de bevrijding van een Zuid-Koreaans koopvaardijschip. Dat hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten bekendgemaakt. Voor zover bekend zijn niet eerder zo veel zeerovers gedood door buitenlandse marine-eenheden. De 21 opvarenden van het zaterdag gekaapte vrachtschip Samho Jewelry, onder wie acht Zuid-Koreanen, zijn in veiligheid gebracht. (Reuters, AP, AFP)

Palestijnen boos op Franse minister

Gaza, 21 jan. Boze verwanten van Palestijnen die in Israëlische gevangenissen vastzitten hebben vanochtend in de Gazastrook geprobeerd het konvooi van de bezoekende Franse minister van Buitenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie te blokkeren. Ze waren boos over een oproep van Alliot-Marie de dag te voren aan Hamas om het Rode Kruis toe te laten tot de Israëlisch-Franse militair Gilad Shalit, die in 2006 door Hamas werd gevangen genomen. Een woordvoerder van Hamas zei dat ze partij had gekozen voor Israël. (AP, AFP)

Eerste tegenslag voor Labour-leider

Door onze correspondent

Londen, 21 jan. De Britse oppositieleider Ed Miliband heeft gisteren een eerste grote tegenslag te verwerken gekregen, nadat zijn financieel woordvoerder Alan Johnson onverwacht zijn ontslag indiende. Het woordvoerderschap is, naast het partijleiderschap zelf, de belangrijkste functie in het zogeheten schaduwkabinet. Labour-leider Miliband moest daarop Ed Balls, woordvoerder Binnenlandse Zaken, aanstellen als financieel woordvoerder. Hun relatie is moeizaam.

Politie Georgië zet ontheemden uit

Tbilisi, 21 jan. De Georgische politie heeft de uitzetting van ontheemden die illegaal in Tbilisi wonen hervat. Onder luid (internationaal) protest was zij daar afgelopen zomer mee gestopt. Maar volgens de Georgische regering hebben de ontheemden financiële compensatie gekregen en is het nu tijd voor hen om terug te keren naar hun huizen in de provincie. Oppositieleider Lasja Tsjchartisjvili zegt dat het daar onmogelijk is voor hen om een inkomen te verdienen. In Tbilisi wonen zo’n 100.000 ontheemden, veelal gevlucht tijdens de Russisch-Georgische oorlog in 2008. (BBC)

Ierland op 11 maart naar de stembus

Dublin, 21 jan. De Ierse premier Brian Cowen is gisteren gedwongen geworden nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven, voor 11 maart. Eerder die dag probeerde hij vijf opgestapte ministers te vervangen door Kamerleden uit zijn eigen partij, Fianna Fáil. Het parlement stak daar een stokje voor. De Groenen, een coalitiepartij, dreigden hun steun voor het kabinet in te trekken. (AP)

Nieuw overleg over atoomplannen Iran

Istanbul, 21 jan. In de Turkse stad Istanbul zijn vandaag twee dagen van nieuwe onderhandelingen begonnen tussen Iran en de ‘P5+1’, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, over het omstreden Iraanse nucleaire programma. Volgens westerse diplomaten verwacht niemand een doorbraak. (Reuters, AFP)