Kort nieuws Binnenland

Altijd snelrecht bij geweld tegen hulpverlener

Den Haag, 21 jan. Verdachten van geweld tegen politieagenten, ambulancemedewerkers of brandweerlieden moeten voortaan het hele jaar door worden berecht via snelrecht of supersnelrecht. Het kabinet schaart zich achter een voorstel hiervoor van VVD, PVV en CDA. Dat bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. Supersnelrecht, waarbij verdachten binnen drie dagen voor de rechter komen, of snelrecht, waarbij dit binnen zeventien dagen gebeurt, werd toegepast voor incidenten rond de jaarwisseling waarbij hulpverleners het slachtoffer waren. (Novum)

Familie van dode in woning vrijuit

Door onze correspondent

Leeuwarden, 21 jan. De broers en zusters van de man die vier jaar lang dood in een woning in het Friese Minnertsga lag, worden niet vervolgd. Dat heeft justitie in Leeuwarden vandaag bekendgemaakt. Uit onderzoek kon de exacte doodsoorzaak van hun broer (50) niet worden vastgesteld. De man vroeg zijn beide broers (nu 62 en 67) en zusters (nu 53 en 71) hem in het voorjaar van 2006 naar zijn slaapkamer te tillen. Hij wilde met rust worden gelaten. De broers en zussen verklaarden dat ze uit geloofsoverweging zijn wens hebben gerespecteerd. In juni 2010 ontdekte een medewerker van de woningstichting het stoffelijk overschot.

Raad Rotterdam mag doortwitteren

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 21 jan. Rotterdamse raadsleden en wethouders mogen blijven twitteren, ook tijdens debatten in de raadszaal. Dat hebben de acht fractievoorzitters gisteren afgesproken met burgemeester Aboutaleb. Het versturen van een boodschap via de berichtendienst op internet behoort tot de eigen verantwoordelijkheid van Rotterdamse volksvertegenwoordigers, vindt een meerderheid. D66-fractievoorzitter Salima Belhaj drong de afgelopen weken juist aan op een twitterverbod. Zij is van mening dat tweets een ongewenste invloed hebben op het politieke debat, zeker als raadsleden tijdens een vergadering reageren op elkaars standpunten die niet zichtbaar zijn voor collega’s.

Afghaanse Sahar mag nog blijven

Den Bosch, 21 jan. Een Afghaans gezin uit het Friese Sint Annaparochie mag Nederland voorlopig niet worden uitgezet. Minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) heeft de afwijzing van de asielverzoeken niet goed genoeg gemotiveerd, bepaalde de rechtbank in Den Bosch gisteren. Dat betekent dat de 14-jarige gymnasiaste Sahar vooralsnog in Nederland blijft. Het gezin is inmiddels tien jaar in Nederland en is naar eigen zeggen volledig geïntegreerd en verwesterd. Het gezin vreest daarom in Afghanistan gevaar te lopen. (Novum)

Levenslang geëist voor ‘fietsmoord’

Dordrecht, 21 jan. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren levenslang geëist tegen een 31-jarige man uit Dordrecht voor de moord op een 27-jarige man uit Zwijndrecht. De Dordtenaar schoot de Zwijndrechter volgens het OM in november 2009 dood toen deze door Dordrecht fietste. De verdachte is al eerder veroordeeld voor gewelddadige overvallen. Omdat hij weigerde mee te werken aan psychiatrisch onderzoek kon het OM geen tbs eisen. (Novum)