Klein cadeautje

Dankzij WikiLeaks zijn we in een spannende spionagethriller terechtgekomen vol duistere internationale complotten. Het speelt zich allemaal af in het jaar 2009. De toenmalige Nederlandse regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie moet een besluit nemen over de verlenging van de Nederlandse militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. CDA en ChristenUnie zijn vóór, de PvdA is tegen. De felste tegenstander is de belangrijkste man van de PvdA: partijleider en vicepremier Wouter Bos.

Zoals nu blijkt, hebben topambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken van premier Balkenende en van het ministerie van Buitenlandse Zaken van minister Verhagen, beiden CDA-bewindslieden, de Amerikanen verzocht om druk uit te oefenen op Wouter Bos. Ze hebben de Amerikanen geadviseerd tegen Bos te zeggen dat het beter zou zijn voor zijn internationale carrière om in te stemmen met verlenging van de missie. En ze hebben eraan toegevoegd dat hij gevoelig is voor persoonlijke argumenten.

Een ongehoord schandaal natuurlijk. De huidige PvdA staat op haar achterste benen en terecht. Topambtenaren van ministeries van een coalitiegenoot die samenzweren met een vreemde mogendheid om haar vicepremier onder druk te zetten.

Voor Bos persoonlijk is het uitlekken van dit complot een klein cadeautje. De spreekwoordelijke draaikont blijkt met terugwerkende kracht een standvastig man geweest te zijn, want hij is niet gezwicht voor de druk. Maar daar had hij een persoonlijke reden voor. Hij had zijn bekomst van de politiek. Hij had de val van het kabinet en de machtswisseling binnen zijn partij toen al voorbereid.

In de nacht van woensdag op donderdag hebben twee Nederlandse F-16-straaljagers van vliegbasis Leeuwarden twee Russische Bear T-95-bommenwerpers onderschept die zonder toestemming het Nederlandse luchtruim schonden. Over een paar jaar wordt bekend dat een topambtenaar van Defensie de Russische overheid heeft verzocht druk uit te oefenen op de PVV om hun verzet tegen de aanschaf van vijfentachtig peperdure JSF’s op te geven. Als de Russen nou even onverwacht overvliegen met twee hypermoderne bommenwerpers, dan kunnen ze in elk geval uitleggen dat we nieuwe gevechtsvliegtuigen nodig hebben.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer