Kelly: Giffords gaat volledig herstellen

Mark Kelly aan het bed van Gabrielle Giffords, voor het eerst buiten. Foto AP / Office of US Rep Gabrielle Giffords

“We zullen nooit begrijpen waarom dit heeft plaats gehad.” Astronaut Mark Kelly is niet op zoek naar zondebokken voor de mislukte moordaanslag op zijn vrouw, Congreslid Gabrielle Giffords bijna twee weken geleden. Kelly wijst niet met een beschuldigende vinger naar commentatoren en politici van linker- of rechterzijde die dader Jared Loughner zouden kunnen hebben geïnspireerd. Op een persconferentie in haar ziekenhuis in Tucson keek hij vooral vooruit op haar herstel.

“Ik heb zeer veel hoop dat ze volledig gaat herstellen”, zei Kelly, en voegde er optimistisch aan toe: “Ze gaat snel weer aan het werk. In twee maanden loopt ze weer op straat.” Al zei hij op een ander moment: “Ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren.”

Giffords is gisteren voor het eerst buiten geweest en gaat vandaag naar een rehabilitatiecentrum, ook al is nog altijd een deel van haar schedel verwijderd. Praten kan ze nog niet omdat ze ademt via een buisje in haar nek, maar “ik voel dat ze het wel heeft geprobeerd”, zei Kelly. Waarom hij denkt dat ze hem erkent? “Ze lacht naar me. Ze doet dingen die ze alleen ooit met mij doet. Ze weet dat ik er ben.”

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy