Jaar uitloop, wat een vreemd idee eigenlijk

Er zijn zo veel redenen waarom studenten om legitieme redenen vertragingen oplopen die langer duren dan een jaar: uitgeloot voor een studie, je kiest op je zeventiende de verkeerde opleiding, je krijgt een kind, je moet alles zelf bekostigen, of je begint alvast je eigen onderneming tijdens je studie. Om opleidingen hierop af te rekenen met 3.000 euro boete per student, slaat als een tang op een varken.

En dan heb je nog dat je voor alle studies één jaar mag uitlopen. Bij een driejarige bachelor of master heb je dus 1,5 tot 3 keer meer kans om in financiële nood te komen dan iemand die kiest voor een eenjarige master. Je zou bijna denken dat de regering niet snapt dat er kennis en kunde is die niet binnen een jaar toe te eigenen is.

Isolde de Groot

AIO Democratisch Burgerschap en Identiteitsontwikkeling, Universiteit voor Humanistiek

    • Aio Democratisch Burgerschap
    • Universiteit voor Humanistiek
    • Isolde de Groot