IFFR

Het International Film Festival Rotterdam wordt gehouden van 26 januari tot en met 6 februari. Filmredacteur Dana Linssen tipt alvast enkele hoogtepunten.

22 Mei

Na de mokerslag van Ex Drummer duikt Koen Mortier in het wormgat van de tijd en onderzoekt de split second tussen leven en dood na een bomaanslag op een Brussels winkelcentrum.

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu

Andrei Ujica’s spannende found-footage-montagefilm, geheel samengesteld uit propagandafilms die de Roemeense dictator voor zichzelf liet maken.

Blue Valentine

Dappere en duistere scènes uit een huwelijk met Ryan Gosling en Michelle Williams.

Club Zeus

David Verbeek filmt sneller dan wij kunnen kijken. Een half jaar na zijn Cannes-première R U There komt hij met het onafhankelijk en low budget opgenomen portret van een clubje host boys uit Shanghai.

Curling

Een van die jonge filmmakers om in de gaten te houden. Canadees Denis Côté geeft een bleek en uitgebeend portret van schoolmeisje en haar vader in thrillerachtige film die in Locarno werd bekroond.

Film Socialisme

Laatste film van Godard, ondoorgrondelijk meesterwerk of een zooitje gelegenheidsfilosofietjes over de stand van Europa? De critici kwamen er in Cannes niet uit. Over een ding was men het eens: een onvermijdelijke film. Kortom eentje om lang over na te praten.

Fleurs du mal

Zijn korte film Amin (2007) werd bekroond in Rotterdam en nu komt de Frans-Zweedse David Dusa met zijn eerste speelfilm: een liefdesgeschiedenis uit de krochten van het internet en overschaduwd door de geschiedenis.

Free Radicals: A History of Experimental Film

Zeer persoonlijke documentaire van filmmaker en activist Pip Chodorov over zijn vrienden en collega’s Stan Brakhage, Peter Kubelka, Jonas Mekas, kortom de iconen van de experimentele film.

Meek’s Cutoff

Kelly Reichardt volgt een groepje settlers door de woestijn van het Oregon van 1845. Vervreemdende antiwestern over hoe het westen niet werd gewonnen.

Poetry

Intiem en impressionistisch melodrama over tijd en vergetelheid van de Zuid-Koreaan Lee Chang-dong. Ouder wordende vrouw volgt poëziecursus om dat ene gedicht te kunnen schrijven waarin ze eindelijk kan zeggen wat ze wil.

Robinson in Ruins

Weldadig gefotografeerd, fictief documentaire essay, of wat voor andere mengvorm we ook moeten verzinnen voor een

W.G. Sebald-achtige tocht over het Engelse platteland van Patrick Keiler.

Variations

Filmmaker in Focus Nathaniel Dorsky filmde halverwege de jaren negentig een shot van een plastic zak die over de straat danste en regisseur Sam Mendes ‘leende’ het voor wat het beroemde shot in American Beauty zou worden. Een heel retrospectief met meer van dat moois.

Kaartverkoop

Online op www.filmfestivalrotterdam.nl vanaf 21 jan om 20u. Online gekochte kaarten zijn vanaf woensdag 26 jan af te halen aan de centrale kassa Doelen Rotterdam. Kaartverkoop a.d. kassa vanaf dinsdag 25 jan. Het festival houdt een aantal kaarten vast voor verkoop aan het begin van de vertoning. Leden van de Tiger Friends club krijgen kortingen en voorrang bij kaartverkoop.