Hoogleraren steunen protest tegen bezuinigingen

Den Haag : 21 januari 2011 Duizenden hoogleraren lopen uit protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs een rondje om de Hofvijver. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 21 januari 2011 Duizenden hoogleraren lopen uit protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs een rondje om de Hofvijver. foto © Roel Rozenburg Hooglerarenprotest langs de Hofvijver. Foto's Roel Rozenburg

Honderden hoogleraren liepen vanmorgen in toga langs Hofvijver en Binnenhof in Den Haag als steunbetuiging aan duizenden studenten die naar verwachting vanmiddag op het Malieveld zullen demonstreren.

Vrijwel alle universiteiten en veel hogescholen hebben hun studenten vrijdag vrij gegeven om aanwezig te kunnen zijn bij de actie, die om 13.00 uur begint. Voorzitter van de LSVb Sander Breur denkt dat dit wel eens het grootste studentenprotest sinds 1988 kan worden.

Het protest richt zich tegen de boetes van 3000 euro die studenten én universiteiten vanaf komend studiejaar krijgen opgelegd als ze meer dan één jaar uitlopen op hun bachelor- of masteropleiding. Ook wil de regering de OV-jaarkaart voor studenten afschaffen.

Er is veel politie op de been in Den Haag omdat gemeente en politie vermoeden dat radicale groeperingen uit zijn op confrontaties.