Honderd potten over de vloer pindakaas

Pindakaas doe je op je brood. Het komt ook wel eens in je haar terecht, of in de gordijnen, maar dat is dan per ongeluk. Iedereen smeert het op zijn brood. Behalve Wim T. Schippers. Die smeerde het op de vloer.

None

Niet een likje, niet eens één pot, maar wel honderden potten. Een vierkant tapijt van pindakaas maakte hij. Hij noemde het Pindakaasvloer.

Schippers bedacht het in 1962, bijna vijftig jaar geleden. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft de vloer nu aangekocht. Nu ja, het idee voor de vloer, want vijftig jaar oude pindakaas ziet er vast niet zo lekker meer uit. Het museum gaat dit jaar een Pindakaasvloer neerleggen van verse pindakaas. Dan zijn er vast weer mensen die er over uitglijden of erin vallen. Dat gebeurde heel vaak toen de vloer in de jaren negentig te zien was in het Centraal Museum in Utrecht. Het gebeurde vast niet altijd per ongeluk...

Wim T. Schippers heeft wel meer kunstwerken gemaakt met of over eten. Hij goot eens een flesje frisdrank leeg in de Noordzee en noemde dat Manifestatie Aan Het Strand Te Petten. Ook is hij uitvinder van de mufdrank, het tegenovergestelde van frisdrank. Dit drankje is gemaakt van stukjes kool en andere vieze dingen. Hij schreef een keer een toneelstuk waarin alle rollen door honden werden gespeeld. En voor de televisie en de radio maakte hij programma’s waar je ouders nu nog om lachen. Als kunstenaar is Schippers bij kinderen misschien niet zo bekend, maar zijn stem kent ieder kind: Wim T. Schippers is de Nederlandse stem van Ernie uit Sesamstraat.

Er zijn wel meer kunstenaars die voor hun werk geen verf, steen of computers gebruiken. Er zijn er eigenlijk heel wat die kunst van eten hebben gemaakt. De Zwitserse kunstenaar Daniel Spoerri bijvoorbeeld plakte als hij gegeten had alle dingen op tafel, de vieze borden en kopjes, het bestek, de servetten aan het tafelblad vast en hing dat aan de muur.

Je kunt met voedsel ook goed boetseren. Denk maar aan de banketbakker met Sinterklaas vol marsepeinen varkentjes. De Duitse kunstenaar Dieter Roth maakte geen paashazen van chocolade maar zelfportretten. En de Britse fotograaf Carl Warner maakt hele landschappen van eten, die hij dan weer fotografeert. Aardappelen zijn rotsen, chocoladecake is aarde, en de zee is plakken zalm.

Het kan ook nog anders. De Thaise kunstenaar Rirkrit Tiravanija verandert soms een museum in een restaurant en kookt voor de bezoekers. En de Nederlandse kunstenaar Zeger Reyers maakte eens een keuken die kon ronddraaien, net zolang tot alle kruiden uit de kastjes vielen en gemixt werden tot een geurige soep. Ook heeft Reyers wel eens stoelen in het museum geserveerd die helemaal begroeid waren met mosselen. Die gingen dan met stoel en al in de pan.

Ook mode van eten is mogelijk. Lady Gaga had een paar maanden geleden een jurk aan gemaakt van rauw vlees. Maar van pindakaas is er volgens mij maar één kunstwerk: de Pindakaasvloer van Wim T. Schippers.

    • Bianca Stigter