Het aanbod is te groot, cluster die studies!

Op de werkvloer zitten mensen die wiskunde, rechten, geschiedenis, metaalbouwkunde en economie hebben gestudeerd. Vijf mensen met vijf verschillende studies, die uiteindelijk hetzelfde werk zijn gaan doen. Voor die vijf mensen is vijf keer een curriculum samengesteld, vijf keer een opleiding geaccrediteerd. Ze zijn vooral aangenomen op basis van hun wo-denkniveau, niet hun vakkennis. Gevormd zijn ze in de praktijk.

Dit voorbeeld illustreert de idiotie van het gigantische aanbod van tientallen bachelor- en honderden masteropleidingen. Honderden curricula die zijn gecreëerd, waarvoor velerlei ambtenarenapparaten zijn geschapen. De versnippering van opleidingen is gewoon te duur. Cluster ze tot brede studies.

Remco Molenaar en Rick van den Doel

Studenten geneeskunde, Academisch Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam