Halbe Zijlstra, hij is onze hoop. En nog jarig ook

Vandaag geeft Propria Cures redacteur Johannes Visser een speech op het Malieveld.

Val niet voor het charme-offensief van de aanwezige politici, waarschuwt hij.

Beste docenten en medestudenten,

wat goed dat u zo massaal bent komen opdagen op het verjaardagspartijtje van Halbe Zijlstra. Ik kan u straks misschien nog wat chips en cola aanbieden, maar het zal niet als een verrassing komen dat Jan Kees de Jager alle taart al heeft opgegeten.

Maar daar laten we ons feestje niet door verpesten. Want zelden zult u in het gezelschap zijn geweest van zoveel politici die u naar de mond willen praten. Alles hebben ze er voor over om zich bij u binnen te likken. Guusje ter Horst bood me net nog een voetmassage met happy ending aan. En als ik hier uitgesproken ben dan zal ik shirtje ruilen met Alexander Pechtold. Speciaal voor u is hier vandaag van iedere partij de meest charismatische politicus aanwezig. Alleen de PvdA heeft Job Cohen gestuurd.

En u valt voor dat charmeoffensief. Tijdens het studentenprotest op de Dam vorige maand was het hevigste verzet een mandarijn die naar VVD’er Anne Wil Lucas werd gegooid. U krijgt geen studiefinanciering meer tijdens uw masterfase, een tweede studie gaat duizenden euro’s extra kosten, het collegegeld voor langstudeerders wordt verdubbeld en uw meest vijandige reactie is dat u uw vijand een vitamine-C-vergiftiging probeert te bezorgen.

Mede verantwoordelijk voor de bezuinigingen is Marja van Bijsterveldt. Zij studeerde zelf verpleegkunde. En laten we voor het gemak eens stellen dat het onderwijs een patiënt is. Een zieke patiënt die door een wrede wending van het lot Marja van Bijsterveldt toegewezen heeft gekregen als verpleegster. Heb je griep? Amputatie! Uitslag? Amputatie! Spierpijn? Amputatie!

En laten we de zwembandjes onder de oksel van het kabinet-Rutte niet vergeten. De PVV! Van de PVV konden we verwachten dat ze op onderwijs zouden willen bezuinigen. De PVV heeft een hekel aan mensen die ze niet kennen. Eerst de allochtonen, nu mensen met een opleiding. Dat is niet verwonderlijk. Voor de PVV hoef je je studie toch niet af te ronden om het op je cv te kunnen zetten.

Maar er is hoop. En die hoop heet Halbe Zijlstra. Iemand die in interviews trots toegeeft dat hij alleen thrillers leest, maar daarbij verzwijgt dat zijn laatst gelezen boek een scheurkalender was. Wie heeft Halbe Zijlstra verantwoordelijk gemaakt voor onderwijs? Je maakt de burgemeester van Moerdijk ook geen staatssecretaris van Volksgezondheid. Je zet Bobby Farell niet op Financiën.

Maar deze Halbe Zijlstra, die er vandaag ook is, is onze redding. Nu wordt er alleen gesneden in de kosten, maar Zijlstra heeft nog 3,5 jaar om ook het onderwijs naar eigen, unieke niveau te brengen. Uw studie heeft u afgerond voor Halbe Zijlstra een boek kan uitlezen. Vandaag is hij jarig. En vandaag wordt het startschot gegeven van het vier jaar durende verjaardagsfeestje dat uw studie met Zijlstra aan het roer zal worden. Halbe zorgt voor de Wokkels, Marja van Bijsterveldt neemt truffels mee en Hero Brinkman staat achter de tap. Het feest kan beginnen! Dankuwel!

Johannes Visser is redacteur van studentenblad Propria Cures

Dit is een bekorte versie van de toespraak die Johannes Visser vandaag houdt op het Malieveld in Den Haag. Lees de complete versie op propriacures.nl