Gelakte tamme eendenborst en een opgeplakte glimlach

Mondiaal

Javastraat 13, Den Haag www.restaurantmondiaal.nl

eten ****

service **

sfeer **

Mondiaal in de Haagse Javastraat is volgens de site een plek waar u kunt ‘genieten van culinaire gerechten, terwijl u zich heerlijk ontspant in een sfeervolle ambiance’.

Het restaurant, geopend sinds oktober 2010, is ruim, licht en strak. Een glazen pui, witgesausde muren en donkergrijze kunstlederen banken die zithoekjes vormen. Ertussen houten elementen met oversized glimzilveren modern barokke lampenvoeten met stoffen kap. Op de muren een spiegelstrook en houten panelen over de hele lengte. De opvallendste details zijn het enorme grofgestuukte plafondornament en een plaat van twee koeien die ons aanstaren in een heel groene wei.

Bij binnenkomst worden we door de bediening bekeken. En niet benaderd. Een Engels sprekend echtpaar dat na ons arriveert wel. Tijdens het opnemen van de bestelling onderbreekt de serveerster ons met de vraag of we misschien een voucher of kortingscoupon hebben. Er was namelijk een actie geweest, waardoor het stormliep met mensen met kortingsbonnen.

Echt ontspannen zitten we eerlijk gezegd niet in de ambiance. Het eten dan. We bestellen vooraf een fantastische tempura van tonijn met een Japanse touch en gegrilde huisgerookte zalm met een behoorlijk penetrante rooklucht, maar een heerlijke smaak. Als hoofdgerechten kiezen we een Simmentaler tournedos met robuuste huisgemaakte friet en een gelakte tamme eendenborst.

Alle gerechten zijn prachtig kunstig opgemaakt, met als hoogtepunten de tonijntempura en de nagerechten (ananas tarte tatin en îles flottantes); ware kunstwerkjes met heel bijzondere subtiele smaakcombinaties en verschillende structuursensaties.

Het verschil tussen de gerechten en de zaak is groot: heel goed en bijzonder bereid eten in een inrichting van spaanplaat, skai en opgeplakte glimlachen.

Viola Lindner

    • Viola Lindner