‘Frankrijk moet troepen terugtrekken in ruil voor gijzelaars’

Osama bin Laden en zijn tweede man, Ayman al-Zawahri, in een uitzending van Al Jazeera. Foto AP / Al Jazeera

Franse gijzelaars die in de Afrikaanse staat Niger worden vastgehouden kunnen vrijkomen als de Franse regering haar troepen terugtrekt uit “islamitische landen”. Dat is volgens de zender Al Jazeera de boodschap op een geluidsband van “iemand die klinkt als Osama bin Laden”.

“De weigering van president Nicolas Sarkozy’s om zijn troepen uit Afghanistan terug te trekken is niets minder dan het groene licht voor het doden van Franse gijzelaars”, aldus de opname die vandaag door Al Jazeera is uitgezonden. “We herhalen dezelfde boodschap: het vrijlaten van jouw gevangenen die in handen zijn van onze broeders is verbonden aan het terugtrekken van jouw soldaten uit ons land.”

Frankrijk zet momenteel 3.850 soldaten in voor acties in Afghanistan. Het merendeel is in Afghanistan en een klein deel voor ondersteunende taken buiten het land.

In september vorig jaar werden zeven buitenlanders, waaronder vijf Fransen, ontvoerd in Niger. De verantwoordelijkheid is opgeëist door Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM), een organisatie gelieerd aan Bin Ladens Al-Qaeda. Na de ontvoering in september zei een woordvoerder van AQIM: “Wij willen de Franse regering meedelen dat onze eisen later zullen volgen.”

AQIM heeft eerder deze maand ook de verantwoordelijkheid geclaimd voor de dood van twee andere ontvoerde Fransen in Niger waarvan de stoffelijke overschotten werden gevonden na een mislukte reddingsoperatie. In juli werd een andere ontvoerde Fransman, de 78-jarige Michel Germaneu, vermoord na een eveneens mislukte reddingsoperatie.

Frankrijk heeft een lange relatie met Noord-Afrika dat voor een groot deel ooit Franse kolonie was. Na een aanval op de Franse ambassade in Mali zei een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken dat die aanval “ons weer met de neus op de realiteit drukt van de bedreigingen voor Franse belangen en ingezetenen in de Sahel-regio. De grootst mogelijke waakzaamheid blijft geboden.”

In Afghanistan zelf worden twee Fransen door de Talibaan vastgehouden, ook is er een ontvoerde Fransman in Somalië.

    • Hans van der Lugt