Film buiten IFFR

Morning Glory

Net als in het recente State of Play, waarin McAdams een hippe blogger speelt, gaat de film over de botsing tussen amusement en nieuws. Morning Glory geeft een aardig idee van de uitkomst: humor met een ernstige ondertoon volgt op de fusie van jong talent met de twee oude rotten Harrison Ford en Diane Keaton. Die symbiose levert ook een bovengemiddelde Hollywoodfilm op.

In 49 bioscopen

How I Ended This Summer

In How I Ended This Summer speelt zich af in een hutje ver boven de poolcircel in Rusland. De ervaren meteoroloog Sergej zit opgescheept met de jonge Pavel. Contact met het ‘vastland’ verloopt via de radio, als het duo meteorologische gegevens doorseint. De veertiger Sergej is na jaren van eenzaamheid in zichzelf gekeerd. De film verbeeldt het verdriet van Rusland in een notendop.

In 3 bioscopen.

Tournée

De Franse acteur Mathieu Amalric imponeert als regisseur van Tournée, een bitterzoete roadmovie over Amerikaanse stripteaseuses en Franse manager die langs Franse provincieplaatsen trekken. Door zijn wervelende, hectische stijl een heftige ervaring van eenzaamheid. In 7 bioscopen

Les petits mouchoirs

De beste bezochte film van eigen bodem in Frankrijk vorig jaar. Als Ludo wordt geschept door een vrachtwagen en in het ziekenhuis terechtkomt, gaat zijn vriendengroep toch op vakantie en is erg druk met zichzelf. Sterrencast, met onder meer Marion Cotillard, krijgt van regisseur Guillaume Canet volop kans om te schitteren.

In 11 bioscopen

Niet zonder jou

Intiem portret van kunstenaarsechtpaar Ger Lataster en Hermine van Hall, de ouders van documentairemaker Peter Lataster. Met zijn eveneens filmende echtgenote Petra Lataster-Czisch komt hij zowel ongemakkelijk als ontroerend dicht bij het proces van ouderdom en aftakeling van zijn dementerende moeder en zijn door doofheid en mobiliteitsproblemen geplaagde vader.

In 3 bioscopen

Vénus Noire

Vénus Noire van Abdellatif Kechiche dwingt de kijker resoluut in de rol van naargeestig voyeur. De film vertelt het verhaal van de ‘Hottentot Venus’ Saartjie Baartman die begin 19de eeuw als kermisattractie naar Europa was gehaald om haar uitzonderlijke anatomie, met name haar enorme billen. Ze gleed af naar de prostitutie en overleed in 1815. Een verpletterend beeld van koloniale verhoudingen en van de gekoloniseerde mens.

In 9 bioscopen

Norwegian Wood

Verfilming van Haruki Murakami’s doorbraakroman Norwegian Wood (1987) over grote thema’s: liefde, lust, seks, dood en depressie in het Tokio van de jaren zestig. Student Toru Watanabe wordt verscheurd tussen zijn liefde voor de labiele Naoko en de sprankelende Midori. Zelfmoord vormt de rode draad. In 19 bioscopen

Potiche

Verrukkelijke bonbon van François Ozon. Trofeevrouw Catherine Deneuve strijdt in bewerking van boulevardkomedie in de jaren ’70 met echtgenoot om de macht over fabriek, gezin en relatie. Onschuldige camp, mooi vormgegeven, leuke bijrol van Gérard Depardieu.

In 19 bioscopen.

The Kids Are All Right

Prachtig tegendraadse zedenkomedie waarin Annette Bening en Julianne Moore schitteren als uitgeblust lesbisch echtpaar. Dochter Joni (18) Zoon Laser (15) sporen biologische vader op via de spermabank. Hij blijkt een charmante losbol die van alles overhoop haalt. In 18 bioscopen.