Film

Zou de dvd zijn langste tijd gehad hebben? In Amerika schijnen al bijna geen dvd-winkels meer te zijn.

Five Graves to Cairo année : 1943 Réalisateur : Billy Wilder Erich Von Stroheim
Five Graves to Cairo année : 1943 Réalisateur : Billy Wilder Erich Von Stroheim PHOTOS12

Iedereen koopt of huurt in de VS films via internet, kijkt ze op de computer of op de iPad, inclusief de extra’s die dankzij de dvd nieuwe genres zijn geworden: het commentaar van de regisseur, de deleted scenes. Ook in de Nederlandse iTuneswinkel leek het lang of je films kon huren of kopen. Wie bijvoorbeeld voor 14,99 dollar op The Town van Ben Affleck klikt, krijgt uiteindelijk de woorden ‘uw account is slechts geldig voor aankopen in de Nederlandse iTunes store’. Nieuwe Amerikaanse films kijken, zit er legaal dus nog steeds niet in. Maar er zijn nu wel een paar alternatieven. Europese arthouse is in Nederland te bekijken. Via cinemalinkt.tv kun je honderden Franse, Duitse, Italiaanse, Spaanse et cetera films kijken. Het gaat zowel om nieuwe titels als Un Prophete en A Single Man as om het werk van Visconti en Fellini. Je huurt de film voor een periode van 48 uur voor 4,95 euro. Via de website van het Rotterdams Filmfestival zijn nu films te bekijken die op eerdere edities draaiden, zoals Lebanon, Festen, Das Leben der Anderen en Trendwatcher. Vod, oftwel Video on demand, is enerzijds een stap vooruit – je hoeft er de deur niet voor uit, deze winkel is nooit gesloten – maar anderzijds een stap achteruit – even je mail checken verstoort de concentratie. Zo wordt elke speelfilm een reeks YouTube filmpjes. Misschien werkt vod voorlopig het beste met films die je al kent. En sommige films doen het ook heel goed als hoorspel. Het Engels van Colin Firth troost nog meer als het verhaal je er niet van afleidt. Er zou een cd van moeten zijn.

Bianca Stigter

Inl. cinemalink.tv, filmfestivalrotterdam.com

Five Graves to Cairo (1943)

Regie: Billy Wilder.

Met: Franchot Tone, Anne Baxter, Erich von Stroheim.

dvd film

Midden in de Tweede Wereldoorlog maakte Billy Wilder zijn tweede speelfilm, Five Graves to Cairo. Het is een verfilming van een toneelstuk en dat is te merken aan de handeling, die grotendeels beperkt is tot een Egyptisch hotel. De Britse korporaal John Bramble vindt er als enige overlevende van zijn tankbataljon zijn schuilplaats. De Egyptische eigenaar wordt bijgestaan door een Frans kamermeisje en als de Duitsers het hotel bezetten en er hun hoofdkwartier van maken, neemt Bramble de identiteit aan van een overleden Franse kelner waardoor hij de Duitsers, onder wie veldmaarschalk Rommel, van dichtbij kan bespioneren. Rommel wordt gespeeld door Erich von Stroheim die later ook weer een dragende bijrol zou spelen in Wilders Sunset Boulevard (1950).

Voor deze spionagethriller schreven Wilder en vaste co-scenarist Charles Brackett hun bekende sprankelende dialogen en zij tekenen hun personages met verve, slim gebruikmakend van stereotypen. Zo zingt de eveneens in het hotel verblijvende Italiaanse generaal het liefst aria’s uit Italiaanse opera’s. Zelfs Rommel komt er in deze ‘propagandafilm’ vrij sympathiek vanaf, terwijl hij in 1943 toch echt de aartsvijand was. Typisch Wilder.

André Waardenburg

Children Tales from Afghanistan

Buddha Collapsed out of Shame. Regie: Hana Makhmalbaf. Two Legged Horse. Regie: Samira Makhmalbaf. Kabuli Kid. Regie Bermak Akram.

dvd film

Als westerlingen films gaan maken over het leed van je kinderen, moet je als volk op je tellen passen. Zoiets kan voedselhulp betekenen, maar ook een ‘humanitaire interventie’. Zo gaat onze ‘wederopbouwmissie’ in Afghanistan gepaard met tearjerkers over kinderleed onder de Taliban, zoals Osama en The Kite Runner. De filmmakers in de box Children Tales from Afghanistan zijn in elk geval uit de regio. Kabuli Kid speelt zich af in het pokdalige Kabul onder de Amerikanen. Taxichauffeur Khaled heeft een probleem: een baby die door een dame in chador op zijn achterbank is achtergelaten.

Is die baby in Kabuli Kid een soort MacGuffin om de actie voort te stuwen, het imponerende Buddha Collapsed Out Of Shame gaat echt over een kind. De zesjarige Baktay koopt een schrift in ruil voor twee eieren: ze wil leren. Onderweg krijgt ze het te kwaad met jochies die Amerika en de Taliban naspelen, beide even funest voor Baktay. Een Iran verboden pleidooi voor de vrouw, verpakt in een pacifistisch betoog: Hana, de jongste van de Makhmalbaf-clan, overtreft haar zus Samira, die aan deze box de studie in sadisme One Legged Horse bijdraagt. Een somber verhaal over de relatie van een gehandicapt jochie en een niet al te snugger jongetje dat hem ronddraagt.

Coen van Zwol