FBI pakt 127 maffiosi regio NY op

De politie in New York heeft gisteren zeker 127 verdachten gearresteerd in een grote, eendaagse operatie tegen de Amerikaanse maffia van de FBI. Dat heeft minister van Justitie Eric Holder bekendgemaakt.

De arrestaties in de vroege morgen werden uitgevoerd door meer dan 800 agenten op verschillende locaties in New York, New Jersey en New England. De 127 verdachten zijn aangeklaagd voor onder meer moord, afpersing, illegale gokpraktijken, drugshandel en het bedingen van woekerrentes. Onder de verdachten zijn vermoedelijk hooggeplaatste leden van de vijf grote maffiafamilies in de regio New York.

In totaal zijn er meer dan dertig officiële leden opgepakt van La Cosa Nostra, het koepelorgaan van de traditionele Siciliaanse maffia. Een aantal arrestanten behoort tot de DeCavalcante-familie uit New Jersey, die wordt gezien als inspiratiebron voor de succesvolle tv-serie The Sopranos.

De operatie kon worden uitgevoerd met behulp van informatie van verklikkers. Arrestatiegolven zoals deze zijn er ook deels ook op gericht om nieuwe informanten onder criminelen te werven, zei Jay Albanese, hoogleraar in georganiseerde misdaad aan de Virginia Commonwealth University tegen de Washington Post. „Je sluit ze op verschillende plekken op, en iedereen is veel meer bereid om een deal (met justitie, red.) te sluiten, omdat hun beste maatjes eveneens zijn opgepakt.”

Minister Holder rekende leden en relaties van La Cosa Nostra gisteren tot de „gevaarlijkste criminelen” in de VS. Hij omschreef de politie-actie als „een belangrijke en bemoedigende stap” in de strijd tegen de maffia. Tegelijkertijd waarschuwden de minister en experts dat het geen beslissende slag tegen de georganiseerde misdaad uit Italië is. „Is La Cosa Nostra nu verdwenen?” stelde oud-misdaadonderzoeker Robert J. Castelli in The Washington Post. „Absoluut niet. Deze mensen hebben het vermogen om zich aan te passen aan de tijden.”

Sinds 1985, het jaar van de eerste grote rechtszaken tegen de Amerikaanse maffia wegens afpersing, zijn volgens hoogleraar Albanese in heel de VS 7.000 à 8.000 maffialeden veroordeeld. In een grote operatie in 2008 werden nog 62 leden van de Gambino-familie veroordeeld. Justitie richt zich nu meer op de Russische en andere internationale maffiosi. (AP, AFP)