Een protestmars doe je op internet

Voor studenten die te druk zijn om vandaag naar Den Haag af te reizen bestaat er een andere manier om in de demonstratie mee te marcheren: voeg een avatar toe aan de demonstratie op de website pixelprotest.org. Het zijn niet zomaar poppetjes die daar marcheren. Ze hebben allemaal een naam en vertellen je waarom ze demonstreren als je er op klikt. Als je vrienden zoekt in de massa van twaalfduizend man (rond het middaguur): er is een zoekfunctie op naam.

Maar is het echt grassrootsactivisme? De site is geen initiatief van slimme studenten, maar van een reclame- en een internetbureau die via dit project experimenteren met manieren om mensen “op een eigentijdse manier te enthousiasmeren en te mobiliseren”. Want massale demonstraties op straat “zijn steeds meer verleden tijd”.

    • Hans van der Lugt