Economie China groeit: beurzen krijgen klap

Gevreesd wordt dat China minder investeert om de inflatie af te remmen.

Sterke economische groei is doorgaans goed nieuws, tenzij het over China gaat. Beurzen wereldwijd daalden gisteren na de bekendmaking van beter dan verwachte groei van China. Gevreesd wordt dat de Chinese overheid economische investeringen verder zal beperken in een poging de hoge inflatie onder controle te krijgen.

In vergelijking met 2009 groeide het bruto binnenlands product van China vorig jaar 10,3 procent, geholpen door een versnelling van de groei in de laatste drie maanden van het jaar. In het vierde kwartaal bedroeg de economische groei 9,8 procent, een verdere verbetering van de toch al sterke groei van 9,6 procent in de periode van juli tot en met september.

Economen hadden juist gerekend op een vertraging van de groei in het vierde kwartaal. De onverwachte versnelling betekent dat het beleid van de Chinese overheid om de stroom aan investeringen in te dammen niet het gewenste effect heeft gehad. China is bezorgd dat de hoge inflatie tot onrust zal leiden onder de Chinese bevolking.

Ondanks een lichte daling bleef de inflatie in december met 4,6 procent hoog. Dat kan de Chinese overheid aanzetten tot harde ingrepen in de economie. Begin vorig jaar heeft China de vereiste kapitaalbuffers van banken zeven maal verhoogd, zodat er minder investeringsgeld beschikbaar is. (NRC)