Duvalier misleidt media om hotel in te ruilen voor villa

Duvalioer zwaait nog even naar de media en aanhangers alvorens hij het hotel zou verlaten. Foto AP / Ramon Espinosa

Jean-Claude Duvalier is gisteren na een misleidende manoeuvre via de zijdeur uit zijn hotel geglipt. Hij heeft zich teruggetrokken in een villa in de bergen boven Port-au-Prince. ‘Baby Doc’ liet daarmee zijn terugvlucht aan zich voorbijgaan. Maar waarom?

Volgens Duvaliers adviseurs en vertrouwelingen zijn er twee redenen waarom hij zijn vlucht naar Parijs niet nam en dus langer dan gepland in Haïti blijft: hij beschikt niet over een geldig paspoort en er zijn onderzoeken naar hem in gang gezet op verdenking van schendingen van de mensenrechten, corruptie en verduistering van overheidsgelden. Dat meldt persbureau AP. Deze onderzoeken kunnen tot officiële aanklachten en een proces leiden.

‘Nog zeker twee weken in Haïti’
Terwijl ‘Baby Docs’ vlucht vertrok verbleef hij nog steeds in het hotel waarin hij sinds zijn terugkeer afgelopen zondag verbleef. Duvalier liet zijn vriendin Veronique Roy gisteren naar een voorgereden auto bij de ingang van het hotel lopen. Ze onttrok daarmee de aandacht van de meeste media aan Duvalier. Die werd ondertussen afgevoerd naar een auto aan de achterzijde van het hotel.

Eenmaal in de privéwoning aangekomen, waren een onderzoeksrechter en een hoofdaanklager een van Duvaliers eerste bezoekers. Zijn advocaat weet niet hoe lang de ex-dictator in Haïti zal blijven. “Maar het duurt zeker twee weken voor de onderzoeken tegen hem zijn afgerond.”

    • Jules Seegers