Druk op Bos was patroon

Onder het kabinet-Balkenende IV bestond onder hoge ambtenaren een patroon om Amerikaanse steun te vragen bij het onder druk zetten van vicepremier Bos.

Naaste medewerkers van zowel toenmalig premier Balkenende als minister van Buitenlandse Zaken Verhagen wilden zo het verzet van Bos tegen verlenging van de militaire missie in Uruzgan breken. Dat blijkt uit uitgelekte diplomatieke post.

Zo raadde een hoge adviseur van Balkenende de Amerikanen aan om Bos te waarschuwen dat hij zijn kansen op een internationale carrière op het spel zette. Volgens een van de uitgelekte Amerikaanse ambtsberichten waarover deze krant beschikt, zei secretaris-generaal Richard van Zwol van het ministerie van Algemene Zaken in november 2009 tegen de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Daalder dat Bos „ambities voor de toekomst” heeft. Daarom zouden de VS hem duidelijk moeten maken dat hij „zijn internationale geloofwaardigheid niet moet verspelen door vast te houden aan terugtrekking uit Afghanistan”.

Volgens de Amerikaanse diplomatieke berichten hebben Nederlandse functionarissen de Amerikaanse ambassade „herhaaldelijk gevraagd” Bos duidelijk te maken dat Nederland alleen voor de G20 werd uitgenodigd wegens de deelname aan ‘Afghanistan’. Ook de Nederlandse ambassadeur in de VS hielp om leden van het kabinet te bewerken.

cursus topambtenaar: p. 12 en 13