Drie doden bij Albanese protesten tegen regering

Pro-opposition demonstrators clash with riot police in Tirana, Albania, Friday Jan. 21, 2011, where more than 20,000 people attended a rally organized by the socialist party to demand that that conservative Prime Minister Sali Berisha call early elections because of a scandal over alleged corruption. Albanese demonstranten vechten met ME tijdens protesten tegen de regering van premier Berisha(FOTO: AP Photo/Hektor Pustina)

Volgens ziekenhuismedewerkers zijn drie demonstranten gedood tijdens gewelddadige protesten tegen de Albanese regering, meldt AP. Deze vonden plaats voor het kantoor van de premier in Tirana.

De Albanese autoriteiten bevestigen dat bij de aanhoudende onlusten tussen politie en demonstranten, zeker 22 burgers en zeventien politiemensen gewond zijn geraakt. Meer dan twintigduizend mensen waren vandaag aanwezig bij een bijeenkomst van de oppositionele socialistische partij om de conservatieve premier Sali Berisha te dwingen nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Demonstranten staken auto’s in brand en de ME zette waterkanonnen en traangas in. Twee doden zijn waarschijnlijk van kleine afstand neergeschoten, meldt een chirurg van het ziekenhuis van Tirana aan Reuters.

President Bamir Topi riep de politieke partijen op tot kalmte en om de dialoog met elkaar aan te gaan. Begin januari doken er videobeelden op die de Albanese vice-premier Ilir Meta en de minister van economische zaken Dritan Prifti in verband brengen met corruptie. Zij zijn inmiddels opgestapt.

Het land verkeert al sinds juli 2009 in een politieke crisis, vertelt NRC Handelsblad buitenlandredacteur Chris Hensen. Dit keer houden de protesten kennelijk verband met beschuldigingen van corruptie van getrouwen van Berisha, maar er is al langer onvrede met de partij van de premier:

“Het land verkeert sinds die tijd in een politieke impasse. De oppositie beschuldigt Berisha van fraude bij de laatste verkiezingen. Zij boycotten toen het parlement, maar onder druk van de Europese Unie heften zij die in mei vorig jaar op. Maar ook daarna bleven de partijen twisten wat te doen met de verkiezingen van 2009. De oppositie wil nog steeds een onderzoek, maar de partij van Berisha wil daar niet aan.”