Den Haag weer rustig na manifestatie studenten op Malieveld

De ME in formatie bij het gebouw van het ministerie van Onderwijs. Foto @ValerieHagen

Het is weer rustig in de Haagse binnenstad, meldt politie Haaglanden. “In de Haagse binnenstad en rond het Centraal Station is rust weergekeerd. Studenten verlaten vooral met de trein de stad”.

Na afloop van de manifestatie van ruim 11.000 studenten op het Malieveld in Den Haag sloeg volgens de politie Haaglanden “de sfeer om”. De ME heeft ingegrepen (foto’s Twitter) bij het gebouw van het ministerie van Onderwijs, tegenover het Centraal Station. Ook rond het Binnenhof zijn charges uitgevoerd. Enkele studenten gooiden met vuurwerk, eieren en rookbommen.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn 25 relschoppers aangehouden. Zij worden verdacht van mishandeling, openlijke geweldpleging en het niet voldoen aan bevel of vordering. De ordeverstoringen werden voor een deel veroorzaakt door personen uit radicale groeperingen. Eerder werd al gevreesd dat deze groeperingen voor verstoringen zouden zorgen en werden extra maatregelen genomen.

Burgemeester van Aartsen bedankte de studenten voor hun komst: “Geachte studenten, dank voor uw bezoek aan onze stad. Na uw afstuderen bent u ook welkom in onze kennnisstad Den Haag.” Tegenover Novum laat hij weten dat hij vindt dat het organiserende comité goed werk heeft verricht: “Mede door hun inzet is de manifestatie op het Malieveld goed verlopen. Op de ongeregeldheden die na afloop in de binnenstad ontstonden waren we goed voorbereid en daar heb je nu eenmaal de ME voor.”

ME voert charges uit, sfeer ‘grimmig’
NRC-verslaggever Bart Funnekotter was bij het Binnenhof en sprak van een grimmige sfeer. De ME voerde charges uit, en agenten mengden zich onder het publiek om de oproerkraaiers te verwijderen uit de massa.

De mobiele eenheid sloot het Binnenhof af uit voorzorg voor grote groepen studenten die na de demonstratie op het Malieveld verder actievoeren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs.

De studenten protesteren tegen de zogenoemde Halbe-heffing. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) wil studenten in het hoger onderwijs die meer dan een jaar studievertraging oplopen jaarlijks 3.000 euro extra aan collegegeld laten betalen.

Opnieuw succesvol protest tegen kabinet?
Alexander Pechtold (D66) kreeg eerder vanmiddag de studenten al snel op zijn hand met de stelling “een langstudeerder is geen luie studeerder”. Hij zette zijn vraagtekens bij de kenniseconomie die volgens de VVD moet groeien, “maar Zijlstra negeert de studenten!”. Volgens de D66-leider heeft het protest wel degelijk zin: “De bezuinigingen op cultuur gaan ook niet door.” Ten slotte hanteerde Pechtold het voor wat, hoort wat-principe. “Als we dit protest kunnen stoppen, reken ik bij de verkiezingen voor de provinciale staten op jullie!”

Foto NRC / Bas CzerwinskiFoto NRC / Bas Czerwinski

Toch speech Roemer
Tegen eerdere berichten in was er ook ruimte voor Emile Roemer. De voorman van de SP riep op tot schouder aan schouder knokken tegen het “wanbeleid van Rutte”. “Blijf nou eens van die stufi af!”, werd begroet met luid gejuich. Roemer was blij dat er zoveel politieke partijen naar het malieveld zijn gekomen. Alleen dan kan het beleid gestopt worden, vindt hij. De Landelijke studentenvakbond was volgens NRC-verslaggever Bart Funnekotter niet blij met Roemer. “Hij mag toch spreken omdat hij daar op aangedrongen heeft. De LSVb vindt juist dat het niet om poppetjes gaat. Maar het is verkiezingstijd.” Roemers spreektijd ging af van die van Job Cohen (PvdA).

‘Ja of nee?!’
Kamerlid Sander de Rouwe (CDA), Jesse Klaver (GroenLinks), Anne-Wil Lucas (VVD) en Jasper van Dijk (SP) debatteerden op het podium ten overstaan van de duizenden studenten. Daarbij werd vooral De Rouwe voor het blok gezet nadat hij “perspectief” noemde om te “investeren in het onderwijs”. Op de vraag of dat betekende dat het CDA door het protest van vanmiddag de kabinetsplannen opnieuw wil bekijken, weigerde hij ja of nee te zeggen. Dit ondanks minutenlang “ja of nee?!” van de duizenden demonstranten.

De studentenmenigte vanmiddag op het Malieveld in Den Haag. Foto NRC / Bas CzerwinskiDe studentenmenigte vanmiddag op het Malieveld in Den Haag. Foto NRC / Bas Czerwinski

Om 15.00 uur was het tijd voor Halbe Zijlstra zelf om het podium te betreden. Bij zijn opkomst werd de staatssecretaris begroet met het te verwachten fluitconcert en bekogeld met enkele voorwerpen. “Bedankt voor jullie aanwezigheid op mijn verjaardag en de verjaardag van de 100e dag van het kabinet Rutte”, begon hij. Daarna probeerde hij de studenten te doordringen van het nut van de kabinetsplannen. “Wij willen voorkomen dat jullie in de toekomst enorm veel geld moeten betalen voor het aflossen van de staatsschuld. De langstudeerders moeten extra bijbetalen. Alleen de langstudeerders!”

Foto NRC / Bas CzerwinskiFoto NRC / Bas Czerwinski

Foto NRC / Bas CzerwinskiFoto NRC / Bas Czerwinski