De nalatenschap van Henry Kissinger

Volgens de catalogus van De Bezige Bij verschijnt in mei China van Henry Kissinger. Een boek van misschien wel de meest gewiekste Amerikaanse politicus van de 20ste eeuw, over het machtsbastion van de 21ste eeuw – succes verzekerd. Volgens de catalogus van Penguin Benelux is de verschijningsdatum evenwel nog onzeker, hoewel deze week het front berichtte dat het er wél aan zat te komen – in juni. Het front, dat is het Penguin-hoofdkantoor, en daar weer achter zit Kissingers agent Andrew Wylie van The Wylie Agency in New York. In diens catalogus staat het boek aangekondigd als ‘Untitled on China’, te verschijnen oktober 2010.

Mocht het inderdaad verschijnen, dan komt dat doordat er hard aan getrokken is. Op de Frankfurter Buchmesse van 2009 was de oude Kissinger (toen 86) de grote troef van zijn literair agent. ’s Avonds verscheen hij in hotel Frankfurter Hof, om bij wijze van voorproefje een lezing te geven over China tijdens een diner van internationale uitgevers die op het boek – dat nog geschreven moest worden – mochten bieden.

Maar is dit dan het verhaal van een boek dat per se nog uit een oude man geperst moet worden – de een zijn boek is de ander zijn brood tenslotte? Nou nee. Met de oude Kissinger hoeven we geen medelijden te hebben, hij is er zelf bij en hij heeft ervaring met slim zakendoen. In de lobby van de Frankfurter Hof zat in 2009 ook Harry Mulisch, die verwijzend naar Kissingers rol bij de escalatie van de Vietnamoorlog opmerkte: „Honderdduizend doden in Cambodja. En dat staat hier dan gewoon.”

Nee, Kissinger is niet zielig. Hij regelt zijn nalatenschap. In 2009 had Wylie ook een biografie op stapel staan, te schrijven door de bekende historicus Niall Ferguson, maar uit de catalogus van 2010 is die verdwenen. Laat staan dat The Trial of Henry Kissinger, Christopher Hitchens’ vernietigende aanklacht van Kissinger als oorlogsmisdadiger, erin voorkomt. Wel biedt Wylie de rechten aan van Kissingers memoires, drie delen, alle eind jaren tachtig verschenen en inmiddels in de vergetelheid geraakt.