De geheime levels

Het zijn sombere dagen, zo in januari. Het weer is grillig, de griep grijpt in ’t rond en alle feestdagen waarin we ons hart konden ophalen aan gourmetten en ongemakkelijke familievetes zijn allang voorbij. Maar! Wanhoop niet. Er gloort licht aan de horizon, en wel in de vorm van een nieuw soort viering: Winter-een-mas. Winter-een-mas

Het zijn sombere dagen, zo in januari. Het weer is grillig, de griep grijpt in ’t rond en alle feestdagen waarin we ons hart konden ophalen aan gourmetten en ongemakkelijke familievetes zijn allang voorbij. Maar! Wanhoop niet. Er gloort licht aan de horizon, en wel in de vorm van een nieuw soort viering: Winter-een-mas.

Winter-een-mas begon als een grapje op CTRL-ALT-DEL, een Amerikaanse site waar cartoons over games op staan. Inmiddels is het uitgegroeid tot een heus feest dat over de hele wereld door een bescheiden groepje aanhangers gevierd wordt. Het feest draait helemaal om gaming, om het bejubelen van het feit dat we in een wereld leven waar Playstations, Wii-mote’s en Guitarhero-uitbreidingen-met-Aerosmith bestaan.

Het duurt een week lang (van 25 tot 31 januari) en iedereen die mee doet mag er zelf invulling aan geven. Er zijn een paar tradities: iedereen wordt aangespoord om elkaar te begroeten met een welluidend „Happy Winter-een-mas!” (een naam waarvan ook de bedenkers zelf toegeven dat hij nergens op slaat en louter gekozen is om zijn holiday-achtige klank). Bij wijze van eerbetoon halen mensen hun oude favoriete games weer eens uit de kast en iedereen hoort zich tijdens het spelen van een multiplayergame nobel te gedragen door bijvoorbeeld iemand van een lager level te helpen – Winter-een-mas moet gaan over verbroedering, eensgezindheid en gemolesteerde orks. Verder is het vooral de bedoeling dat gamers elkaar opzoeken: er worden huisfeestjes georganiseerd waar met energiedrankjes overladen gamemarathons worden gehouden, mensen maken op fora afspraken om elkaar online bij een spel te ontmoeten en iedereen trekt met trots de hele week zijn I <3 MURLOCS T-shirt aan. Het feest kent een paar symbolen: een kroon met pijltjes erop, een staf getooid met een controller, en een cape. Dit lijken misschien nu nogal geeky ‘30 jaar oud en nog steeds maagd’-attributen, maar een rendier met een rode, oplichtende neus zou tegenwoordig wellicht ook niet door de pitch van een reclamebureau heenkomen. Over een paar jaar ligt de H&M rond deze tijd vast vol met fleurige capes.

Ik doe in ieder geval alvast een crêpepapier kroontje op. Ik speel niet vaak computerspelletjes (en ben zeker geen hardcore gamer van het type: ‘you know you’re a gamer when your headset earphone pad has aquired an unique aroma from your ear sweat’), maar feesten zijn meestal juist een reden om een bepaalde activiteit te gaan ondernemen. Met Sinterklaas probeer ik een Ollekebolleke te schrijven, met Kerst eet je te veel en rond Pasen beschilder je eieren. Volgende week blaas ik het stof van mijn oude SNES en ga een hele dag besteden aan het mooiste spel ooit gemaakt: Donkey Kong Country 1.

Ik denk dat ik nog precies weet waar alle geheime levels zitten.

Renkse is vanaf maandag twee weken met vakantie.

    • Renske de Greef