Caravanpark groeit

Nederlands caravan-park dit jaar op 150.000

Door P. van Gastel

– Met een goede 128.000 stuks staan ze te wachten tot het voorjaarsweer zich aankondigt: de caravans waarmee de Nederlanders zich op weg zullen begeven.

Als het jaar ten einde is zal hun aantal waarschijnlijk in de buurt van de 150.000 liggen, tenminste als de groei van het caravanpark verloopt zoals tot nu toe is gebeurd.

En waarschijnlijk gaat het zo, de Caravan-RAI, die van 22 tot en met 31 januari wordt gehouden, is groter dan ooit, de caravans glanzen meer dan ooit, ze zijn weer beter, weer geraffineerder in gericht, voorzien van nog meer apparaten en uitrustingsstukken, van nog betere verwarming, vering, remming, afscherming. [..]

Uit cijfers van het CBS kan verder de relatieve betekenis van de caravan als logiesgelegenheid worden opgediept: de gemiddelde vakantieduur in caravans is het hoogst: 18,1 dagen in een gemiddelde zomervakantie tegenover bijvoorbeeld 13,2 dagen in hotels of pensions en 17,1 dagen in een tent of tenthuisje en 16,2 dagen in een bungalow. In totaal werden in 1969 11,9 miljoen vakantiedagen doorgebracht in caravans, waar van 86 pct. in het “hoogseizoen”.

De statistische Nederlandse caravanner beschouwt zijn voertuig dus hoofdzakelijk als een tweede woning, niet als trekmiddel. Op de Caravan-RAI is dan ook 27,5 pct. van het totale aantal geëxposeerde wagens een zogeheten sta-caravan.

Dat is een globale omschrijving van een zeer heterogene groep. Er zijn caravans bij die alleen maar erg groot zijn, maar er zijn ook vrijwel complete bungalows die alleen de naam caravan dragen omdat ze nog net verrijdbaar zijn.