Buitenland

Groot-Brittannië

Mona Hatoum

De installatie Keeping it Real: Current Disturbance van de Brits-Palestijnse kunstenaar Mona Hatoum vult een hele ruimte van de Whitechapel Gallery in Londen. In metalen kooien zitten lichtgevende knipperende peertjes. Op de achtergrond klinkt het geluid van de elektrische stroom waarop de lampen branden. De installatie van Hatoum creëert een ongemakkelijk gevoel van dreiging in de wereld van vandaag.

T/m 6 maart. Inl whitechapelgallery.org

British Sculpture

The Royal Academy of Arts in Londen presenteert de eerste tentoonstelling in dertig jaar die een uitgebreid overzicht geeft van de ontwikkelingen in de twintigste-eeuwse Britse beeldhouwkunst. Enkele sleutelwerken die getoond worden zijn onder meer: Queen Victoria van Alfred Gilbert, Genghis Khan van Phillip King, Adam van Jacob Epstein, Festival Figure van Henry Moore en Damien Hirsts Let’s Eat Outdoors Today.

22 jan t/m 7 april. Inl: www.royalacademy.org.uk

België

BRAFA

In de grote hallen van het voormalige rangeerstation van Thurn & Taxis in Brussel wordt voor de achtste maal de internationale kunst- en antiekbeurs BRAFA gehouden. In een ruimte van 14.000 vierkante meter zijn in totaal 130 deelnemers aanwezig. De helft komt uit België, de overigen komen uit onder meer Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Nederland, de Verenigde Staten en Zwitserland. Alle disciplines zijn vertegenwoordigd, van schilderkunst tot antiek, gravures, schilderijen, sculpturen, tapijten, oude en moderne boeken, hedendaagse kunst en fotografie.

T/m 30 jan. Inl: www.brafa.be

Anselm Kiefer

Het werk van Anselm Kiefer in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen zou eigenlijk dit weekeinde voor het laatst zijn. De tentoonstelling is inmiddels verlengd tot en met 27 maart.

Inl: www.kmska.be

Verenigde Staten

Abstract Expressionist New York

De tentoonstelling Abstract Expressionist New York toont werk uit de collectie van het MoMA in New York van internationale kunstenaars die na de Tweede Wereldoorlog in de stad zijn gaan wonen en/of werken. Grote namen als Jackson Pollock, Barnett Newman, Willem de Kooning, Mark Rothko en David Smith zijn vertegenwoordigd. Het werk werd in een vroeg stadium aan de museumcollectie toegevoegd door directeur Alfred H. Barr jr. De expositie omvat schilderijen, sculpturen, drukwerk, tekeningen en fotografie, film en archiefmateriaal.

T/m 25 april. Inl: www.moma.org

Laatste kans

Gilbert & George

Gilbert& George in een onaangename tentoonstelling over nationalisme in het Bozar in Brussel. Het is een heel rake reactie op de onderbuikpolitiek van deze moeilijke tijden. Het werk van Wim Delvoye is ook nog tot en met dit weekeinde in Bozar te zien. Inl: www.bozar.be

Claude Monet

In het Grand Palais Parijs nog tot en met dit weekeinde: het eerste grote overzicht van het werk van Claude Monet voor een nieuwe generatie. Het vorige retrospectief was in 1980. Inl: www.grandpalais.fr

Glasgow Boys

Pioneering Painters: The Glasgow Boys 1880-1900 is een tentoonstelling met tachtig schilderijen en aquarellen van een groep experimenteel werkende jonge schilders in de hierboven genoemde periode. Het werk werd bewonderd in secessionistische kringen in Oostenrijk en Duitsland. Nog tot en met 23 jan in The Royal Academy in Londen.

Inl: www.royalacademy.org.uk