Boeken nieuws

Iedere dag op de NRC Boeken-site www.nrcboeken.nl: nieuws uit de wereld van de literatuur en de non-fictie – in samenwerking met www.depapierenman.nl. Plus: geselecteerde recensies, audio-interviews en videobesprekingen.

Carolyn Cassady, ‘de vrouw van Neal’, schrijft Off the Road

Een protestantse trut (‘WASP bitch’) noemde William Burroughs ooit Carolyn Cassady, de vrouw van Neal Cassady die vooral beroemd is geworden als hoofdpersoon van Jack Kerouacs Beat-bijbel On the Road. Maar inmiddels is zij de poortwachter van de Beat-geschiedenis. Ze is verbaasd over de onverminderde fascinatie met de geschiedenis van haar man en zijn vrienden: ‘Schoolkinderen vreten het nog steeds. Ik zie de culturele waarde niet, eerlijk gezegd. Kerouac? Als ik hem niet gekend had, zou ik nooit een boek van hem gelezen hebben’, vertelt ze aan The Guardian. Misschien benadrukt ze daarom zo graag dat haar echtgenoot een ‘familieman’ was. ‘Hij zorgde goed voor zijn drie kinderen en had altijd een baan.’ Het is haar missie: laten zien dat de Beats ook maar gewone mensen waren. Off the Road heet haar boek. Want zo simpel was het allemaal niet: ‘Schrijven was hard werken voor Neal. Voor elk woord schoten hem altijd tien alternatieven te binnen.’ (TJ)

Nieuwe site recenseert enkel Nederlandstalige debuten

Een nieuwe site gaat zich uitsluitend toeleggen op recensies van Nederlandstalige literaire debuten. Literairedebuten.nl is een initiatief van de recensenten Erik de Vries en Hans Vervoort. ‘De literaire boekenmarkt is sterk gericht op bestsellers, waardoor debuten minder kans maken op een goede positionering in de schappen van de boekhandel’, schrijft het duo. ‘Ook worden zij vaak overgeslagen bij de keuze die kranten en tijdschriften maken bij de te recenseren nieuwe titels.’ Jaarlijks zullen zo’n zeventig debuten worden gerecenseerd. Auteurs krijgen ook de kans om te reageren. ‘Door stelselmatig aan alle debuten aandacht te geven wordt hopelijk voorkomen dat een literair talent onopgemerkt blijft.’ Momenteel staan 17 recensies online, over boeken van onder anderen Jeroen van Rooij, Y.M. Dangre, Menno Lievers, Inan Akbas, Emily Gordts, Tonie Mudde of Joost de Vries. Vaak zijn ze zeer welwillend geschreven. (DL)

Voorlopig geen vierde deel met Stieg & Eva

Ondanks eerdere berichten lijkt het erop dat het vierde deel van de Millennium-reeks van Stieg Larsson toch niet zal verschijnen, zo meldt Boekblad. Larsson had een flink deel geschreven van het vierde deel, en zijn vriendin, Eva Gabrielsson, had zich voorgenomen om dat boek af te maken, zo bleek althans uit haar biografie Millennium, Stieg en ik (die volgende maand bij De Geus in vertaling verschijnt). Maar de uitgeverij tempert het enthousiasme: de plannen zijn er nog niet, en Gabrielsson wil pas aan de slag als ze de rechten op de andere drie boeken heeft, maar die liggen nog bij de vader en broer van Larsson, tot haar grote ongenoegen. Voorlopig lijkt het erop dat het vierde deel van de Millennium-reeks (Signatuur) toch niet geschreven gaat worden, meldt Norstedts, de Zweedse uitgever van Stieg Larsson. (TJ)

OP DE SITE

In de wekelijkse rubriek Vroeger Vaderland van Atte Jongstra: het kabinet-Heemskerk (1908-1913) en Aritius Sybrandus Talma (1864-1916). Twee boeken die ons met verve de historie voeren.

M.m.v. Dirk Leyman en Toef Jaeger

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl