Blessure en concentratieverlies houden Haase van zege af

Tennisser Robin Haase is uitgeschakeld in Melbourne. Na zijn verlies tegen Andy Roddick verliet hij het toernooi vandaag met opgeheven hoofd.

Wanneer Robin Haase weer eens een verpletterende ace van Andy Roddick om zijn oren krijgt, oogt hij als de slungel van de klas die net een reprimande van de leraar heeft gekregen. Zijn smalle schouders zakken en hij laat zijn grote krullenbol hangen.

Maar ondanks zijn verlies bij de Australian Open vandaag (2-6, 7-6, 6-2 en 6-2) heeft de 23-jarige tennisser uit Den Haag het eerste grandslamtoernooi van het jaar na drie wedstrijden met opgeheven hoofd verlaten. Hij speelde, met een plotselinge enkelblessure, een weergaloze eerste set en wist het de Amerikaan Roddick tot de tiebreak in de tweede set buitengewoon lastig te maken.

Even leek de wedstrijd vroegtijdig ten einde te komen. Haase verstapte zich toen hij in de tweede game van de eerste set naar het net kwam om een bal van Roddick te pareren. „Voordat ik de volley sloeg, verdraaide ik mijn enkel. Ik hoorde een tik en wist meteen dat ik niet meer goed zou kunnen rennen”, vertelde de verslagen tennisser na afloop. Hij maakte het punt, maar liep direct naar de kant om zijn rechtersok en -schoen uit te trekken. Toen was te zien dat Haase al met een ingezwachtelde voet speelde. Zodra ook de enkel was ingetapet, kon de Nederlandse speler de wedstrijd hervatten. En hoe.

Haase, die nooit eerder de derde ronde bereikte op een grandslam, speelde waarschijnlijk een van de beste sets van zijn carrière. Beter dan de meeste tennissers wist hij raad met de snoeiharde service van de 28-jarige Roddick en speelde hij dropshots waarop de Amerikaan geen antwoord had. „Ik speelde ongelooflijk”, zei Haase na afloop over zijn eigen spel. Om meteen te relativeren: „Maar alles zat ook mee.”

De voor Roddick (nummer acht van de wereld) toch eenvoudig geachte wedstrijd tegen Haase (nummer 62 op de wereldranglijst) ging in de tweede set gelijk op. Naast een luidruchtig tiental rood-wit-blauw geschminkte fans schaarde ook de rest van het publiek van bijna tienduizend toeschouwers zich achter de underdog. Maar Haase begon steeds meer pijn te voelen en verloor zijn grip op de service van acekoning Roddick.

Toch weet Haase na afloop zijn verlies niet volledig aan de enkelkwetsuur, maar aan concentratieverlies. In de tiebreak van de tweede set sloeg hij twee dubbele fouten na elkaar en gaf hij de set daarmee uit handen. „Ik begon, heel stom, vooruit te denken: hoe kan ik nog een set winnen, als ik deze win. Toen is de wedstrijd me ontglipt.”

Daarna ging het rap bergafwaarts met zijn spel. Haase voelde dat hij zijn voet niet meer goed kon afwikkelen en niet adequaat kon reageren.

Vorig jaar werd de Nederlander nog geroemd als comeback kid , omdat hij zich na langdurig knieblessureleed terugknokte in de top-100. Maar ondanks een paar spectaculaire rally’s kwam hij er niet meer aan te pas tegen Roddick, die in totaal 32 aces sloeg.

„Misschien had ik moeten opgeven”, reflecteerde Haase, terwijl hij zijn beurse voet over de rand van het podium in de persruimte liet bungelen. „Maar in zo’n stadion, tegen zo’n tegenstander, wil je doorgaan.” Toen hij al na enkele minuten dreigde op te geven, reageerde het publiek met gejoel. Het kreeg eerder al een wedstrijd tussen de Serviërs Novak Djokovic en Viktor Troicki door de neus geboord, omdat de laatste na de eerste set had opgegeven wegens een buikspierblessure.

Hoewel de definitieve diagnose over zijn enkelblessure pas na de reis van Melbourne naar huis gemaakt kan worden, maakt Haase zich geen zorgen over de rest van het sterk begonnen seizoen. Hij is zelfs uiterst optimistisch over zijn kansen tegen spelers van het niveau Roddick. „Als ik fit ben kan ik niet alleen goed strijd leveren tegen hem, maar misschien wel van hem winnen.”

    • Emilie van Outeren